Turki proti ZDA zdržali 25 minut, Španci potopili Egipt

Na košarkarskem svetovnem prvenstvu v Španiji je bil, ob zmagi Slovenije proti Mehiki (89:68), včeraj najbolj odmeven dvoboj med Turčijo in ZDA, ki so po slabem začetku zmagale z 98:77. Evropski prvaki Francozi so dosegli prvo zmago, s 74:73 so premagali Srbijo, evropski podprvaki Litovci pa so ugnali Angolo s 75:62.

Kenneth Faired je za ZDA zbral 22 točk Foto: Wikipedia
Kenneth Faired je za ZDA zbral 22 točk Foto: Wikipedia

MADRID > V slovenski skupini D Avstralci niso imeli težav s Korejci, najbolj učinkovit pa je bil Joe Ingeles s 17 točkami, medtem ko sta Cameron Bairstow in Aron Baynes dosegla po 13 točk. V večerni tekmi je Litva sicer potrebovala ves prvi polčas, da je strla odpor Angole, toda po zaostanku so evropski podprvaki v tretji četrtini stopili na plin in poskrbeli za zanesljivo zmago. Donatas Motiejunas je dosegel 12 točk, Jonas Valančiunas pa dvojnega dvojčka z 11 točkami in 13 skoki. Pri Angoli je Eduardo Mingas končal pri 14 točkah.

V skupini A so se po dramatični končnici tekme Francija - Srbija veselili Francozi, čeprav so bili tudi Srbi blizu uspehu. A po vodstvu Srbije s 73:71 so Francozi izenačili štiri sekunde pred koncem, v končnici pa so nato po osebni napaki Miroslava Raduljice v zadnji sekundi izkoristili prosti met ter odločili zmagovalca. Raduljica je bil sicer najboljši strelec Srbije z 21 točkami, Joffrey Lauvergne, ki je tudi zadel odločilni proti met, jih je za Francijo zbral 19. V drugi tekmi te skupine Brazilija - Iran z izjemo izenačene prve četrtine ni bilo vprašanja o zmagovalcu, Brazilci so si na koncu priigrali 29 točk naskoka. Alex Garcia je bil z 12 točkami najbolj razpoložen pri Braziliji, točko več je za Iran dosegel Mohamed Jamshidi. Domačini so v večerni tekmi dosegli še eno visoko zmago, tokrat je padel Egipt, na koncu je bilo +37 za prireditelje SP. Serge Ibaka je zbral 18 točk, Rudy Fernandez pa 14; pri poražencih pa je bil najboljši Ibrahim Elgammal s 16 točkami.

Senegalci so v skupini B ugnali Portoriko - za sploh prvo zmago na svojem četrtem SP - z 82:75, potem ko so Portoričani za devet točk dobili prvo četrtino. Mohamed Faye je senegalsko ekipo popeljal do uspeha z 20 točkami, Gorgui Dieng je dodal 13 skokov, pri poražencih je imel najboljši točkovni izkupiček Renaldo Balkman z 21 točkami. Hrvaška je v prvi tekmi skupine B opravila z Argentino z 90:85. Hrvaška je imela veliko razpoloženih igralcev, najbolj pa so izstopali Kruno Simon z 18 točkami, Bojan Bogdanović in Dario Šarić sta jih dosegla po 16. Pri Južnoameričanih je blestel Luis Scola s 30 točkami. Grčija je hitro povedla proti Filipinom, prednost pa znala zadržati do konca (82:70), pri zmagovalcih je Georgios Printezis dosegel 25 točk, pri poražencih pa Andray Blatche 21 in še 14 skokov.

Finci so si opomogli po katastrofi proti ZDA v prvi tekmi in so v drugem krogu skupine C premagali Ukrajino z 81:76. Tekma je bila večji del izenačena, Finci so do odločilne prednosti prišli v tretji četrtini. Na koncu je bil najboljši strelec pri zmagovalci Shawn Huff s 23 točkami, tudi pri Ukrajincih pa je bil najboljši naturalizirani Američan Eugene Jeter s 24 točkami. Dominikanska republika je dosegla prvo zmago v Španiji, po sobotnem porazu z Ukrajino je včeraj v Bilbau ukanila Novo Zelandijo. Prvi strelec tekme je bil Francisco Garcia z 29 točkami, pri poražencih pa je bil najbolj učinkovit Thomas Abercrombie z 22 točkami.

V večerni tekmi so favorizirani Američani svojo vlogo upravičili šele ob koncu tretje četrtine. Do takrat so se Turki odlično upirali, tudi vodili (38:32), nazadnje pa je bila razlika več kot 20 točk. Kenneth Faired je za ZDA zbral 22 točk, pri Turčiji jih je imel največ, 12, Cenk Akyol.

STA


Najbolj brano