Stoodstotni Zoran Dragić

Prvi dve nalogi na svetovnem prvenstvu so slovenski košarkarji opravili z odliko in s polnim izkupičkom, saj so včeraj visoko premagali ameriškega prvaka Mehiko, ki je padel po podobnem scenariju kot dan prej z Litvo.

Miha Zupan se je moral potruditi v boju s čvrstimi mehiškimi visokimi igralci, kot je Hector Hernandez Foto: Tomi Kanalec
Miha Zupan se je moral potruditi v boju s čvrstimi mehiškimi visokimi igralci, kot je Hector Hernandez Foto: Tomi Kanalec

LAS PALMAS > Če je bila zmaga proti Avstralcem po vseh nedorečenostih v igri med pripravljalnim obdobjema dočakana kot pozitiven obet, je potrditev le-tega prišla že drugi dan z visoko zmago proti Mehiki, ki se je dan pred tem kar dolgo mučila Litvo. “Saj prav ta njihova igra z Litvo mi je dala misliti, da smo se še bolje pripravili nanje, kot smo že sicer počeli doslej. Za trenerje je priprava naporna in še dobro, da me je Omić še pred tekmo zbudil z nekaj neumnostmi,” je na hudomušno plat tekmo obrnil Jure Zdovc.

Začetni nalet Slovenije in letečega Zorana Dragića je dvignil na noge slovenske navijače. Kar naenkrat je bilo 12:0 in potomci Panča Ville na tribunah kar niso mogli verjeti, sploh, ko je na semaforju pisalo 20:4. Toda Mehičani so strnili vrste, z bolj agresivno igro umirili igro, utrujali G. Dragića in težišče prenesli bliže košu prek krilnega centra Hectorja Hernandeza in centra Gustava Ayona, ki je v 12. minuti z dodatnim prostim metom podpisal izenačenje na 26. Dragić je zgodaj dobil dve osebni napaki in je moral na klop, toda tudi Domen Lorbek in Jaka Klobučar, ki je na dirigentskem stolčku zamenjal starejšega Dragića, sta svoje odigrala racionalno. Slovenija je na odmor vendarle odšla z razliko, tudi po zelo racionalni igri centra Alena Omića. “Z Ayonom se je bilo težko boriti, igra mu je bila podrejena in morali smo se stepsti. Super je, da smo zmagali,” je dejal Omić, ki je po neprepričljivem pripravljalnem obdobju na SP doslej pokazal veliko več.

V tretji četrtini ni bilo več mehiških ritmov, na parketu je igrala Golica. “Ne vem, zakaj se nam dogajajo taki padci, ali je to slabša psihična, morda slabša telesna pripravljenost. Ekipe, kot sta Litva ali Slovenija, te hitro kaznujejo,” razloga za poraz ni našel član Atlante Gustavo Ayon. Z raznovrstnimi obrambnimi prijemi (občasno sta bila na igrišču dva organizatorja igre) so se naši razleteli s protinapadi. Bratoma Dragić se je s koši v napadu pridružil Jure Balažič. Razlika se je v 25. minuti povzpela na 55:43, v 29. po dveh zaporednih trojkah novomeškega krilnega centra na 65:50. V zadnji četrtini je po nekaj lahkih koših splahnela še zadnja volja Mehičanov in zadnje minute je na parketu razliko držala peterka Aleksej Nikolić, Klemen Prepelič, Edo Murić, Miha Zupan in Uroš Slokar.

Slovenija : Mehika 89:68. Arena de Gran Canaria, gledalcev 5680, sodniki: Benito (Brazilija), Koromilas (Grčija), Lottermoser (Nemčija); četrtine - 24:18, 22:19, 19:13, 24:18. Slovenija: Balažič 9, Slokar 4 (2:0), Murić 3, Blažič 2, Zupan 6 (4:4), G. Dragić 18 (7:5), Z. Dragić 22 (2:2), Lorbek 3 (1:2), Klobučar 10 (3:3), Omić 12. Selektor: Jure Zdovc. Mehika: Stoll 2 (2:2), Ramos 6, J. Gutierrez 8 (2:2), Ayon 23 (9:5), Cruz 13 (2:2), Meza 2, Hernandez 6, Mendez 6, Parada 2. Selektor: Sergio Valdeolmillos. Pr. meti: Slo 20:15, Meh. 15:11; os. napake: Slo 21, Meh. 23; trojke: Slo. 21:10 (Z. Dragić 4, Balažič 3, Klobučar, G. Dragić, Murić po 1), Meh. 13:5; skoki: Slo. 20, Meh. 25.

Zdovc je po tekmi posebno pohvalo namenil Zoranu Dragiću (22 točk, 100-odstotni met - za dve 8:8, za tri 4:4 in prosti meti, 2:2, 3 skoki, 2 podaji). “Vesel sem, da smo zmagali, če ne, nam zmaga proti Avstraliji ne bi ničesar pomenila. Zelo sem vesel, ko razdajam energijo na igrišču,” je dejal Dragić mlajši. Selektor je debitantske tri minute in 19 sekund igre namenil tudi Alekseju Nikoliću, ki jih je odigral kot organizator igre. “Seveda je lepo, najbolj pomembno je, da smo zmagali. Ko smo naredili večjo razliko, sem pričakoval, da bom stopil na igrišče. Skušal sem pokazati čim več,” je po tekmi dejal Nikolić, ki v slačilnico vedno odide med prvimi.

Danes je v skupinah C in D prost dan, uvodna kroga sta potrdila papirnate napovedi, da se bosta za vrh pomerili Slovenija in Litva.


Najbolj brano