Spet v zmagovalne tirnice

Po svoje je dejstvo, da je skupina D najmanj atraktivna - verjetno ni naključje, da je na najbolj oddaljenem koščku Španije sredi Atlantika - tudi dobra stvar, saj imajo ekipe zbrane v hotelu AC Iberia z lepim pogledom na morje precej več miru, kot so sicer vajene.

Jure Zdovc (desno njegov pomočnik Stefanos Dedas) je potem, ko dolgo ni bil zadovoljen s prikazanim svojih izbrancev, zdaj veliko boljše volje Foto: Tomi Kanalec
Jure Zdovc (desno njegov pomočnik Stefanos Dedas) je potem, ko dolgo ni bil zadovoljen s prikazanim svojih izbrancev, zdaj veliko boljše volje Foto: Tomi Kanalec

LAS PALMAS > Pred hotelom je dežuralo nekaj policistov, v veži ni bilo nobenega vrveža. Povsem drugačna slika kot na prejšnjih tekmovanjih, ko je bila za vstop v reprezentančni hotel potrebna posebna dovolilnica in pred štirimi leti v Turčiji še varnostni prehod skozi rentgen. Los hermanos (brata) Dragić, ki ju novinarji iz drugih držav kar oblegajo in sta vir številnih zgodb tukajšnjih medijev, sta bila osvobojena medijskih obveznosti in sta si privoščila sprehod, nekaj igralcev se je zabavalo s telefoni, nekateri pa so bili določeni, da z odgovori zadovoljijo sedmo silo. Prost dan je torej ekipam prinesel nekaj sprostitve pred pospešenim ritmom, saj so na vrsti še tri tekme predtekmovanja, v petek sledi pot v Barcelono, v soboto pa bosta že prvi tekmi osmine finala.

V skupini C, ki se križa s slovensko, je položaj tak: ZDA 4, Ukrajina, Dominikanska republika, Turčija in Finska po 3, Nova Zelandija 2. točki. Če bi - recimo - na koncu obveljal takšen vrstni red, bi se trenutno v skupini D vodilna Slovenija v osmini finala pomerila s Turčijo, četrto v skupini C.

Slovenska ekipa se je za uvod v prost dan v nedeljo zvečer družila z navijači v enem od mestnih lokalov, drevi ob 20. uri pa jo čaka - na papirju in po prikazanem - najslabša ekipa kanarskega dela turnirja Južna Koreja. Selektor Jure Zdovc je na uvodni zmagi in sprostitev hitro pozabil. “Z doseženim moramo biti zadovoljni in mirni. Po tekmi je bilo sproščeno, zdaj smo spet na starih tirnicah. Zavedamo se, da je vsaka tekma nova zgodba. Čakajo nas Korejci, ki so mogoče najslabša ekipa te skupine, kar pa ne pomeni, da so lahek plen. Igrajo hitro in nepredvidljivo, če imajo svoj dan, so lahko vsekakor zelo nevarni,” je povedal. S korejsko košarko je slovenska imela stik le na olimpijskih kvalifikacijah leta 2008, pot do zmage pa je bila proti moštvu z nepredvidljivo igro nepredvidljivo težka z 12 točkami razlike. Veliko se od tedaj ni spremenilo, saj se Korejci z nižjo postavo zanašajo na mete z razdalje. “Biti moramo zelo pazljivi, da ne pridejo v serijo. Ko začnejo zadevati, je to kot bolezen, ki se je lahko hitro vsi nalezejo. Morali bomo biti zelo pozorni in tako kot na prvih dveh tekmah tudi v tretje odločno odpreti tekmo. Potem je lažje vsem ponuditi primerno minutažo,” meni Zdovc.

Lestvica skupina D: Slovenija in Litva po 4, Avstralija in Angola po 3, Mehika in Južna Koreja po 2 točki.

Slovensko moštvo je visoko uvrščeno po številu doseženih košev. Je Zdovca to presenetilo? “Na nek način me je. Da bo tako, je bilo že nekaj znakov v pripravljalnem obdobju. Imamo več napadov, ker jih hitreje tudi zaključujemo. Iz tega sledi malo slabša obramba, ampak za zdaj se zaradi tega ne pritožujem,” pravi selektor, ki je bil v svojih košarkarskih časih najbolj znan ravno po tej prvini. Zdovca predvsem veseli, da so v sposobnosti začeli verjeti tudi vsi igralci, obenem pa kot nekaj normalnega jemlje tudi obrat iz pesimizma do velikih pričakovanj, ki je zajel športno javnost. “Predvsem me veseli, da na ustih igralcev, ki so prej malo dvomili v naše zmožnosti, vidim nasmeh in dobro voljo,” poudarja.

Koreja nima višine in teže, po statističnih kazalcih je na SP med 24 udeleženkami šele na 22 mestu. Avstralci so tako imeli kar 29 skokov več od Korejcev, ki imajo v svojih vrstah tudi Američana, a tudi ta, kot vsi ostali košarkarji, igra v domači ligi. Zdi se, da edina nevarnost za Slovence preti iz lastnih vrst: če bi tekmeca vzeli preveč na lahko.

ROK MAVER


Najbolj brano