Slovenija vknjižila prvo zmago

Slovenska košarkarska reprezentanca je v 1. krogu predtekmovanja v skupini D svetovnega prvenstva v Las Palmasu de Gran Canarii premagala z Avstralijo 90:80 (27:19, 49:43, 69:60).

Košarkarji Slovenije so svetovno prvenstvo v Španiji začeli s pomembno zmago Foto: Jeff Haynes
Košarkarji Slovenije so svetovno prvenstvo v Španiji začeli s pomembno zmago Foto: Jeff Haynes

LAS PALMAS > Slovenska košarkarska reprezentanca je na najboljši način začela svetovno prvenstvo v Španiji. V Las Palmasu de Gran Canarii je premagala močno zasedbo Avstralije in tako napovedala kandidaturo za najvišja mesta v predtekmovalni skupini D.

Slovenija vodila od začetka do konca

Ne le zmaga in dve točki za dobro vzdušje in samozavest, razveseljiv je predvsem način, kako je Slovenija prišla do uspeha. Vodila je od začetka do konca, in čeprav je imela v svojih vrstah izjemno razpoloženega Gorana Dragića, ki je dosegel 21 točk (met iz igre 8:12, 7 skokov, 5 podaj), vse ni bilo odvisno od njega. Zaradi težav z osebnimi napakami je Goran Dragić igral manj, kot bi želel selektor Jure Zdovc, njegove odsotnosti na parketu pa praktično ni bilo opaziti.

Dvorana Gran Canaria Arena, gledalcev 5900, sodniki: Anderson (ZDA), Mercedes (Dominikanska republika), Viator (Francija). Slovenija: Balažić 10 (5:6), Slokar 4, Murić 5 (1:2), Blažič 9 (2:2), Zupan 3, G. Dragić 21 (2:2), Z. Dragić 10, Lorbek 13 (2:2), Klobučar 7, Omić 8. >Avstralija: Broekhoff 9, Ingles 12 (2:5), Newley 13 (2:3), Dallavedova 3, Baynes 21 (5:5), Andersen 14 (5:5), Motum 8 (2:3). Prosti meti: Slovenija 16:21, Avstralija 12:14. Met za dve točki: Slovenija 24:39, Avstralija 23:44. Met za tri točke: Slovenija 10:21 (G. Dragić 3, Z. Dragić 2, Balažić, Lorbek, Klobučar, Zupan, Blažić), Avstralija 6:13 (Broekhoff 3, Newley, Dellavedova, Andersen). Skoki: Slovenija 32 (20 + 12), Avstralija 25 (15 + 10). Osebne napake: Slovenija 27, Avstralija 18. Pet osebnih: /.

Slovenija je tekmo začela odlično. Napetost, ki so jo igralci občutili v zadnjih dneh pred prvenstvom, je očitno pozitivno vplivala, saj so slovenski fantje v prvih sedmih minutah komajda zgrešili kakšen met in dosegli 23 točk. Približno 500 slovenskih navijačev, kolikor se jih je zbralo v dvorani Arena na Kanarskih otokih, je bilo na nogah. Odmevalo je 'Kdor ne skače, ni Slovenc ...' in 'Mi Slovenci'. A postalo je še lepše, saj je Slovenija na krilih Gorana Dragića, ki je v prvem polčasu dosegel 15 točk ob metu 3:4 za tri točke in 3:5 za dve ter imel pet skokov in dve podaji, v drugi četrtini prednost povišala na 13 točk (34:21).

Razveseljivo je bilo, da so varovanci selektorja Zdovca prednost zadržali tudi, ko je šel Goran Dragić na zaslužen počitek. Težave so se pojavile le zaradi vztrajanja Avstralije, da vse sile usmeri v igro pod obroč, kjer je imela z Aronom Baynesom (13 točk v prvem polčasu) ter ostalimi visoki igralci precej prednosti. Hkrati so Avstralci v obrambi pritisnili na Gorana Dragića; na trenutke sta ga spremljala tudi dva igralca, še vedno pa je Slovenija odšla na odmor s šestimi točkami naskoka.

Slovenija več kot le Goran Dragić

Da Slovenija ni le Goran Dragić, je bilo odlično videti v tretji četrtini. Kapetan reprezentance in zvezdnik Phoenixa je moral po dveh strogo dosojenih osebnih napakah na klop in Slovenija je celotni tretji del odigrala brez njega. In to izvrstno. Na znižanje vodstva Avstralije na zgolj točko razlike (51:50) je odgovorila z delnim izidom 6:0, nato pa razliko znova povišala na varno dvomestno število (66:56, 29.). Vlogo Gorana Dragića v napadu so prevzeli Jaka Klobučar, Jaka Blažić, Zoran Dragić, Domen Lorbek, skratka vsak, ki je stopil na parket, je svoje naloge opravil brezhibno.

Slovenske košarkarje naslednja preizkušnja čaka že čez slabih 24 ur. V nedeljo ob 17.30 se bo zoperstavila Mehiki. Junake nato čaka dan odmora, nato pa še tekme z Južno Korejo, Angolo ter Litvo. V nadaljnje tekmovanje oziroma osmino finala na izpadanje vodijo prva štiri mesta v predtekmovalni skupini D.

V zadnjih desetih minutah je bil pravi užitek gledati tekmo. Slovenija je, nekaj minut znova brez Gorana Dragića, prišla do rekordne prednosti 78:62, nato pa z izjemo zadnjih dveh minut povsem nadzorovala dogajanje na parketu. Poigrala se je z zvezdniki iz lige NBA in če ne bi v zadnjih dveh minutah izgubila nekaj žog zaradi agresivne obrambe Avstralije, bi bila razlika precej višja od končnih 90:80.

STA


Najbolj brano