Samo met z razdalje ne bo dovolj

“Vsem je jasno, da smo pod košem zelo šibki. Imeli bomo kar nekaj težav z branjenjem nasprotnih centrov ter obrambnim skokom,” je glavno hibo slovenske košarkarske reprezentance pred pričetkom SP v Španiji razkril Goran Jagodnik. A je bil tudi navdušen nad uvodnim razpletom in gladkima zmagama.

Goran Jagodnik: “Če zmagaš uvodno srečanje, se samozavest bistveno poveča” Foto: Picasa
Goran Jagodnik: “Če zmagaš uvodno srečanje, se samozavest bistveno poveča” Foto: Picasa

KOPER > Med primorskimi košarkarji, ki se lahko pohvalijo z izkušnjami s svetovnih prvenstev, je tudi Goran Jagodnik. Na svetovnem prvenstvu v Turčiji leta 2010 je Jagoda na šestih tekmah skupno zabeležil 14 točk in 10 skokov, na parketu pa je prebil 58 minut. Kljub 40 letom še vedno aktivni košarkar verjame, da je selektor Jure Zdovc na tekmah dobil dovolj informacij pred pričetkom prvenstva: “V pripravljalnem obdobju je bilo nekaj tekem, ki so jih fantje dobro odigrali, pa tudi nekaj takšnih, ki bi jih morali dobiti, pa jih niso. Še posebej tekmi proti Braziliji in Litvi sta pokazali dobre in slabe stvari. Ravno na teh dveh srečanjih je selektor dobil najboljše podatke o stanju v moštvu.”

> Kje sami vidite največje minuse in pluse te zasedbe?

“Vsem je jasno, da smo pod košem zelo šibki. Imeli bomo kar nekaj težav z branjenjem nasprotnih centrov ter obrambnim skokom. Po drugi strani pa slovenska reprezentanca goji agresivno igro s številnimi polprotinapadi in hitrim prenosom žoge čez polovico. Če bomo natančni pri metih za tri točke, bomo nevarni za vsakega nasprotnika, vendar pa samo z metom z razdalje ne moreš narediti odmevnega rezultata na celotnem turnirju.”

> Lahko Goran Dragič to reprezentanco popelje vsaj do četrtfinala?

“Gogi je lider te ekipe, vendar pa sam ne more popeljati reprezentance do četrtfinala. Vsega ne bo zmogel sam in soigralci mu bodo morali priskočiti na pomoč tako v obrambi kot v napadu. Po uvodnih zmagah se je samozavest igralcev bistveno povečala, obenem pa se stopnjuje tudi nacionalni naboj. Vse to močno vpliva na boljše vzdušje v moštvu.”

> Kako se spominjate preteklih sodelovanj z Juretom Zdovcem?

“Z aktualnim selektorjem se poznava še iz igralskih časov, ko je bil on glavni na parketu, sam pa sem bolj ali manj samo navijal (smeh). Evropsko prvenstvo leta 2009 je prineslo doslej največji rezultatski uspeh, naslednje leto pa sva skupaj sodelovala tudi pri Unionu Olimpiji, ki je v evroligi zabeležila odmeven rezultat. O Juretu imam samo pozitivne besede in z njim nisem imel nobenih težav. Zavedam se, da ima trener do vsakega igralca določene zahteve, ki jih slednji pač mora izpolniti. Od tega je nato tudi odvisen njun odnos, sam pa z Juretom nisem imel nobenih problemov na parketu.”

> Katere reprezentance bodo po vašem mnenju krojile sam vrh?

“Poleg domačinov in Američanov, ki jih številni že vidijo v finalu, ne smemo pozabiti niti ostalih, ki se zagotovo nadejajo visoke uvrstitve. To so predvsem Francozi, Litovci in Argentinci, pozabiti pa ne gre niti na Hrvate, Srbe, Turke in Grke.”

SIMON MALJEVAC


Najbolj brano