Domači labodji spev Gasola in druščine

V običajnih razmerah bi košarkarski sladokusci nestrpno pričakovali finalni obračun med Španijo in ZDA, ko so pa pričeli drug za drugim odpadati največji ameriški zvezdniki, je glavno vlogo morda celo že prevzela gostiteljica. Španci so namreč - najbrž še zadnjič - zbrali vse, kar premorejo.

Brata Marc (levo) in Pau Gasol bosta ena glavnih zvezd in nosilcev igre španskega moštva
Brata Marc (levo) in Pau Gasol bosta ena glavnih zvezd in nosilcev igre španskega moštva 

Temu primerni so bili njihovi rezultati v pripravljalnem obdobju, ko niso doživeli niti enega poraza. Po vrsti so padali Kanada, Angola, dvakrat Turčija, Senegal, Hrvaška, še najtežje Ukrajina, zadnji izpit pa jih tik pred začetkom mundobasketa čaka v Madridu proti Argentini.

Zastrašujoče moštvo

Moštvo, ki ga ima na voljo selektor Juan Antonio Orenga, je v resnici zastrašujoče in ga praktično pozna na pamet vsak španski otrok. Med ducatom furij je edina neznanka 21-letni krilni igralec Dani Diez, ki pa ima za seboj najboljše možne reference: šolal se je v priznanem mladinskem pogonu Estudiantesa, nakar ga je seveda “ukradel” bogati mestni tekmec Real Madrid. Nato si je kot posojeni igralec nabiral izkušnje pri Lagun Aru, lani pa pri kraljevskem klubu dosegal številke, ki jih je do 21. leta starosti beležil le še njegov soigralec črnogorskih korenin Nikola Mirotić.

Preostalih enajst Špancev bi mirno lahko odprlo zlatarno, saj najbrž še sami ne vedo, koliko medalj so osvojili. In pred domačimi gledalci bodo nastopili prav vsi: brata Pau in Marc Gasol, Rudy Fernández, Sergio Rodríguez, Juan Carlos Navarro, José Manuel Calderón, Felipe Reyes, Víctor Claver, Ricky Rubio, Sergio Llull in Serge Ibaka. Ob pogledu na takšno zasedbo nasprotnikom upravičeno zmrzuje kri in če prištejemo še huronsko navijanje v Granadi, Barceloni in Madridu, ima furia vso pravico, da upravičeno računa na sam vrh.

Naveza Navarro-Pau

Nekateri resda niso več med najmlajšimi, predvsem Navarro ima zadnja leta tudi veliko težav s poškodbami, toda ponovno srečanje z velikim prijateljem Pauom Gasolom bo oživilo tudi grandioznega Katalonca, ki lahko v vsakem trenutku zadene “iz slačilnice”. Njuna skupna zgodba se je pričela še v preteklem tisočletju, ko sta leta 1999 na SP mlajših članov na Portugalskem osvojila zlato kolajno, odtlej pa Espana zgolj niza uspehe. Edina šibka točka Špancev so olimpijske igre, saj so na zadnjih dveh pristali na drugem mestu (kakor tudi leta 1984), na evropskih prvenstvih pa so od leta 1999 do danes zgolj v Jugoslaviji 2005 zgrešili medaljo ter dvakrat stopili na vrh. Na svetovnih prvenstvih imajo doslej le eno medaljo, zato pa je tista z Japonske 2006 zlata in vajo vsekakor želijo ponoviti.

Tudi prihodnost je svetla. Španija redno osvaja odličja na tekmovanjih mlajših kategorij in brez dvoma bodo sedanje zvezdnike že kmalu ustrezno zamenjali novi. Verjetno je v najtežjem položaju selektor Orenga, kajti potrebno je imeti nekaj v hlačah, da med tekmo naženeš na klop denimo Marca Gasola ali opomniš Rodrigueza, če je z brado četniškega vojvode morda pozabil kupiti britvice.

Reyes in dobra poljska hrana

Če domnevamo, da bo Španija v generalki premagala tudi argentinske bratrance, bo zanimivo spremljati, ali ji lahko uspe podvig in vzdrži brez poraza še celotno prvenstvo. Sami zagotovo v to ne dvomijo, kajti skromnost ni ravno njihova vrlina, zaradi česar med navijači izven svoje dežele niso pretirano priljubljeni. Na EP 2009 so na Poljskem denimo edini zahtevali poseben hotel, medtem ko so vse ostale reprezentance spale v istem, vendar so po žvižgih v dvoranah hitro doumeli napačen korak in naenkrat postali silno prijazni do gostiteljev in sedme sile. Felipe Reyes je bil pri priči poln hvale na račun namestitve in hrane, čeprav je malo verjetno, da bi ga poljska kuhinja v resnici tako navdušila. Toda izkušeno moštvo obvlada tudi tovrstne malenkosti ... Podpisani je denimo v Lodžu naletel na njihov avtobus, pred katerim je Pau Gasol ob odhodu na trening mirno podpisoval avtograme ter klepetal z mimoidočimi, nagrada pa je bila tudi ustrezna, saj so se sprehodili do naslova.

Španci so na domačih tleh leta 2007 že dobili lekcijo, ko so še pred finalom z Rusijo proslavljali naslov, nato pa jih je v zadnji sekundi potolkel JR Holden. Večina moštva se tega spodrsljaja še dobro spominja in zagotovo si česa podobnega ne bodo več dovolili.

BORIS PLANINC


Najbolj brano