Žbogar po osmih plovih vse bližje srebrni kolajni

Slovenski jadralec Vasilij Žbogar je tudi v osmem plovu dobro opravil svojo nalogo v razredu finn na olimpijskih igrah v Rio de Janeiru. Končal jo je na četrtem mestu in se s tem še učvrstil na drugem mestu v skupnem seštevku. V osmem plovu je bil najhitrejši Nizozemec Pieter-Jan Postma, še naprej pa v skupni uvrstitvi vodi Britanec Giles Scott.

Slovenski jadralec Vasilij Žbogar je po dnevu odmora v 
sedmem plovu razreda finn na olimpijskih igrah v Rio de 
Janeiru osvojil peto mesto, s tem pa je tudi ohranil drugo 
mesto v skupnem seštevku. Foto: Sailing Energy / World Sailing
Slovenski jadralec Vasilij Žbogar je po dnevu odmora v sedmem plovu razreda finn na olimpijskih igrah v Rio de Janeiru osvojil peto mesto, s tem pa je tudi ohranil drugo mesto v skupnem seštevku. Foto: Sailing Energy / World Sailing

RIO DE JANEIRO > Drugi današnji plov je izkušeni Žbogar začel s četrtim mestom na prvi obratni boji. V ugodnih vetrovnih razmerah, veter je pihal s hitrostjo med 11 in 13 vozli, se je izolski jadralec prebil tudi na drugo mesto, vendar je po tretji obratni boji dve mesti izgubil, a je v cilj še vedno prišel na visokem četrtem mestu. Do prvega mesta je prijadral Postma, drugi je bil Novozelandec Josh Junior, tretji pa vodilni Scott, ki se je še bolj utrdil na prvem mestu v skupnem seštevku.

Zelo zadovoljen je po četrtem tekmovalnem dnevu lahko tudi 41-letni Žbogar, saj je v boju za srebro kolajno pridobil še nekaj točk. Scott, ki v zadnjih treh letih na tekmah v razredu finn ne pozna poraza, je na prvem mestu z 22 točkami že praktično neulovljiv, z 38 pa je na drugem mestu še naprej nosilec slovenske zastave na otvoritveni slovesnosti olimpijskih iger. Tretjeuvrščeni Avstralec Jake Lilley, ki je bil v prvem današnjem plovu tretji, v drugem pa peti, ima devet točk več kot Žbogar, četrti pa je po zmagi v sedmem plovu zdaj Postma, ki ima 53 točk, kolikor jih ima na petem mestu tudi Hrvat Ivan Kljaković Gašpić.

V ponedeljek čakata jadralce v razredu finn še dva plova, po dnevu odmora pa se bodo v sredo pomerili še v regati za kolajne, ki prinaša dvojne točke. Po dnevu odmora bodo tekmovanje nadaljevale tudi jadralke v razredu 470 s slovenskima jadralkama Tino Mrak in Veroniko Macarol, ki sta še vedno na visokem petem mestu v skupnem seštevku, vendar z majhnim zaostankom za vodilnima Britankama Hannah Mills in Saskio Clark.

STA


Najbolj brano