Zakaj je ruska plavalka Julija Jefimova najbolj osovražena olimpijka

Verjetno na olimpijskih igrah v Riu ni bolj nesrečne dobitnice srebrne medalje, kot je Julija Jefimova, ki je v ponedeljkovem finalu na sto metrov prsno osvojila drugo mesto.

Julija Jefimova
Julija Jefimova 

RIO DE JANEIRO > Rusko plavalko, ki je bila letos pozitivna na meldonij, so gledalci sprejeli z žvižgi, tekmice ji niso hotele seči v roko, na tiskovni konferenci pa je v joku prosila, naj se poskušajo vživeti v njeno kožo.

24-letna Julija Jefimova, ena najboljših plavalk prsnega sloga na svetu, za katero je bila to druga olimpijska medalja po bronu v Londonu leta 2012, sicer pa je tudi aktualna svetovna prvakinja na 100 metrov prsno, lahko na olimpijskih igrah v Riu tekmuje kljub pozitivnemu testu in prvotni prepovedi svetovne plavalne zveze (FINA), kar je dvignilo precej prahu.

Razlog? Mednarodni olimpijski komite (MOK) je namreč upošteval pritožbo Jefimove in ji dovolil tekmovati, saj je svetovna protidopinška agencija (WADA) meldonij šele januarja letos uvrstila na seznam prepovedanih substanc, plavalka pa trdi, da ga je takoj nehala jemati, a je ta še nekaj časa ostal v njenem telesu.

Ker je prepoved meldonija, zdravila za srce, ki je tudi ruski teniški zvezdnici Mariji Šarapovi letos prinesel dvoletni suspenz, še tako nedavna, FINA dejansko ne ve, koliko časa po prenehanju uživanja še ostane v posameznikovem telesu. Izdelovalec latvijskega zdravila, ki se primarno predpisuje ljudem, ki bolehajo za ishemijo, trdi, da več mesecev. Jefimovo so testirali marca in ji skupaj s šestimi ruskimi plavalci prepovedali nastop na olimpijadi.

“Samo poskusite in me razumite, recimo, če bi zamenjali mesto z mano,” je moledovala v joku na tiskovni konferenci. “Ne vem, zakaj moram to razlagati vsem - če bi WADA, denimo, jutri na seznam prepovedanih substanc uvrstila jogurt ali nikotin ali, ne vem, protein, ki ga uživajo vsi športniki ... Takoj bi prenehal z jemanjem, a snov bi ostala v tvojem telesu še, ne vem, pol leta, dopinška kontrola pa prihaja na vsaka dva meseca, te testira in si pozitiven. Je to potem tvoja krivda?” je po osvojenem odličju novinarjem v polomljeni angleščini spet skušala razložiti povsem strta Jefimova. RN


Najbolj brano