Vujović: Zame je to velika sramota, a ne bom se predal

Za neugoden poraz v četrtfinalu olimpijskega turnirja v Riu de Janeiru je del odgovornosti prevzel tudi selektor Veselin Vujović. Črnogorec ne more verjeti, kaj se je zgodilo, a ne bo vrgel puške v koruzo. S slovenski fanti namerava še naprej delati in poskušati izboljšati slabost, ki se je pokazala na olimpijskih igrah.

Selektor Veselin Vujović je bil po porazu slovenskih rokometašev v četrtfinalu razočaran kot že dolgo ne.  Foto: STA
Selektor Veselin Vujović je bil po porazu slovenskih rokometašev v četrtfinalu razočaran kot že dolgo ne.  Foto: STA

RIO DE JANEIRO > “Če me ne zamenjajo, ostajam selektor,” je dejal Veselin Vujović, ki je bil po porazu razočaran kot že dolgo ne.

“Fantje so se predali že pred tekmo. Jaz sem to videl, njihova govorica telesa pri vhodu v dvorano in v slačilnici je to kazala. Vsi poskusi, da bi se vpisali v zgodovino, da bi vpisali z zlatimi črkami prvo črko njihove zgodovine, so padli v vodo. To bi lahko bil začetek neke zgodbe, v katerem bi Slovenija deset let dominirala v tem športu, da bi se na vseh tekmah borila za kolajne. Porazila nas je Danska, ki do zdaj ni blestela, danes pa je bila sijajna. Bila je močna, razigrana in složna, res pa je tudi, da je večino časa igrala z igralcem več. Toda vsi streli Dancev so zadeli cilj, dokazali so, da je Danska vedno Danska, pa čeprav pred tem ne kaže posebne forme. Pokazali so, zakaj imajo tradicijo, zakaj zmagujejo najvažnejše tekme,” je kritiziral svoje fante, hvalil pa tekmece selektor.

Na klopi je doživljal stresne trenutke, poskušal vse, da bi spremenil potek tekme, a ni mu uspelo. “Bilo je frustrirajoče. Poskušal sem z menjavami, poskušal sem s spremembami sistema, poskušal sem vse, a ni nič pomagalo. Na Mateja Gabra sem kričal od samega začetka, zakričal sem vsaj 350-krat, saj so na začetku vsi goli padali prek njega. Centralni del obrambe je popolnoma razpadel in ko to začutijo vratarji, se zgodi to, kar se je nam,” je obrambo kot glavnega krivca za poraz imenoval Vujović.

Za poraz ne krivi utrujenosti, meni, da so imeli po tekmi s Poljsko dovolj časa za regeneracijo, tudi na zadnjem treningu ni nič kazalo, da so telesa izrabljena. Zato, kot pravi, je razlog za neuspeh nekje drugje. “Vse je v glavi. Če hočeš, telo nekako deluje, pri glavi ni tako. Če si blokiran, ti ne more nič pomagati. To blokado moramo prebiti, drugače za slovenski rokomet ni prihodnosti,” meni Vujović in dodaja svojo vlogo pri tem.

“Zame je to velika sramota, zelo, zelo slabo se počutim. V izjavah tukaj sem sicer hraber, verjemite pa, da v meni tako vre, da je v meni takšen pekel, da bi se najraje razjokal. Uvidel sem, da si igralci lažejo, da se spodbujajo z besedami, a za to ne storijo ničesar. Bolje bi bilo, da smo tiho, damo nož v nogavico in se na terenu pokoljemo. Ne pa da govorimo, si dajemo roke in druge take reči, na igrišču pa ne dobimo niti enega dvoboja ena na ena. Zdaj bom analiziral reči in poskušal uvideti, kaj sem delal narobe, če sem delal. A pred tekmo nisem delal nič drugače kot pred prejšnjimi tekmami, bodril sem jih, poskušal motivirati, izpadlo pa je tako, kot je,” je dejal Vujović.

Vseeno pa selektor vsega ne vidi vse tako črno. Slovenci so zmagali na štirih od šestih tekem, čeprav bi sam rad videl, da bi bilo obratno, a da bi se Slovenija uvrstila v četrtfinale, pa pravi, da izkupiček ni slab. Še bolj pa ga veseli, da je dobil nekaj novih, mladih igralcev, ki so resno opozorili nase.

“Reprezentanca je nadarjena, ni kaj. Nekaterim sicer bije biološka ura in se bodo poslovili, toda osnovo imamo. Blaž Janc, Blaž Blagotinšek, Darko Cingesar, Miha Zarabec so dobitki tega turnirja. Tem, ki bodo ostali, bomo dodali še tri, štiri igralce, pa bo to dobra ekipa za dolgo časa. A tu smo videli, da še nismo povsem v vrhu in da bo treba še precej dela. Moramo tudi rešiti problem levega zunanjega igralca, to kar zdaj delamo na tem mestu, je noro,” napoveduje Črnogorec, ki trdi, da na četrtfinalni tekmi ne bi pomagala niti Dean Bombač niti Borut Mačkovšek. Slednjemu vrata v reprezentanco nikakor niso zaprta, pravi Vujović, upa pa, da bo v Celju spet postal pravi Mačkovšek.

STA


Najbolj brano