Vujović: Slovenija je hit prvenstva

Slovenska rokometna reprezentanca si je na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru po zmagah nad Egiptom, Brazilijo in Švedsko že zagotovila najmanj tretje mesto v predtekmovalni skupini in nastop v četrtfinalu. S tem si je pridobila veliko samozavesti, ki jim bo v nadaljevanju turnirja prišla še kako prav.

Veselin Vujović Foto: STA
Veselin Vujović Foto: STA

RIO DE JANEIRO > Do konca predtekmovalnega dela jo čakata še dve tekmi, prva v soboto v zgodnjih dopoldanskih urah proti Nemčiji, nato pa v ponedeljek še proti Poljski.

“Slovenija je majhna država, velik uspeh je, da se je sploh uvrstila na olimpijske igre. Ta reprezentanca je že premagala nekatere rokometne velesile, tu na primer Švedsko. Zaenkrat so na igrah, na katerih konkurenca še nikoli ni bila tako močna, saj vsak lahko premaga vsakega, fantje pokazali pravi karakter, zagotovo lahko rečemo, da je hit prvenstva, saj je poleg Francije edina neporažena reprezentanca. Vidi se, da imamo željo, cilje, teh se bomo držali, pa bomo videli, kam bomo prišli,” je po zmagi nad Švedsko dejal selektor Veselin Vujović.

Slovenski selektor in igralci se po tekmah zelo težko zberejo in povedo, kaj več o naslednjem tekmecu. Tudi pred obračunom z Nemčijo, evropsko prvakinjo in še eno staro znanko, proti kateri so doživeli nekaj bolečih porazov, nazadnje na evropskem prvenstvu na Poljskem, je tako.

“Prost igralni dan je tisti, v katerem tekmece dobro spoznamo in se nanj pripravljamo. Z Nemci se bomo borili za prvo mesto v skupini, vsi vemo, za kako kakovostno reprezentanco gre. A zagotovo niso nepremagljivi, to je konec koncev pokazala Brazilija, ki jo je premagala. Kot sem že rekel, tu vsak lahko premaga vsakega, zmaga pa tista ekipa, ki je bolj disciplinirana. Upam, da bomo to mi,” se nadeja selektor.

“Časa za posebno pripravo na tekmeca ni. Tekme si sledijo ena za drugo, toda vsi smo na istem. Prav tako smo na istem pri terminih tekem. Ta dopoldanski, ki sledi, je neugoden, neugoden je bil tudi prvi, večerni z Egiptom, a isto menijo tudi naši tekmeci. V tem primeri Nemci, proti katerim si želimo ponoviti igro s tekme proti Švedske. Lahko bomo povsem sproščeni, tudi če pride 'kiks', to ne bo katastrofa. S tem pa nikakor nočem napovedovati slabega dneva, se pa lahko zgodi. Če se bo zgodil, pa ga bomo pač morali sprejeti,” razmišlja kapetan Uroš Zorman.

Slovenija pred olimpijskimi igrami Švedske ni premagala že šest let, Nemčija pa je najbrž še bolj neugoden tekmec, zadnjič so jo Slovenci premagali v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo leta 2010. Na večjih tekmovanjih je Slovenija izgubila vseh deset medsebojnih tekem, med drugim tudi finale evropskega prvenstva leta 2004 v Ljubljani, v skupnem izkupičku na medsebojnih tekmah pa Nemci vodijo z 18:6.

“Mislim, da se bo zrušila še ena neugodna tradicija. S tako obrambo in srčnostjo, ki jo kažemo, ne vidim razloga, zakaj ne bi premagali še Nemčije. S tako igro lahko premagamo vsakogar. Z Nemci smo izgubili na evropskem prvenstvu, a takrat je bil pri nas že razpad sistema, glave so bile dol, tukaj pa smo v vzponu. Menim pa, da tudi poraz ne bi bil katastrofa. Opazujemo, kaj se dogaja v drugi skupini, mogoče bi bilo že treba računati, koga bi si lahko izbrali za tekmeca v četrtfinalu. Meni je najbolj pomembno, da se tam izognemo Francozom, vse drugo pa je bolj ali manj vseeno. Mogoče bi bil Katar tam najbolj primeren, a to nič ne pomeni, saj smo tu videli, da tudi slabše ekipe premagujejo boljše,” o tekmecih v četrtfinalu že razmišlja Dean Bombač.

STA


Najbolj brano