Vasilij Žbogar je osvojil tretjo olimpijsko medaljo

Slovenski jadralec Vasilij Žbogar je na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru v razredu finn osvojil srebrno medaljo. To je tretja olimpijska medalja 40-letnega Izolana, dve je osvojil v razredu laser; drugi je bil v Pekingu 2008, tretji pa v Atenah 2004.

Izolan Vasilij Žbogar je osvojil jubilejno deseto srebrno 
medaljo slovenskih športnikov na poletnih olimpijskih igrah. Foto: STA
Izolan Vasilij Žbogar je osvojil jubilejno deseto srebrno medaljo slovenskih športnikov na poletnih olimpijskih igrah. Foto: STA

RIO DE JANEIRO > Olimpijski prvak je postal Britanec Giles Scott, bron je osvojil Američan Caleb Paine.

Vasilij Žbogar je v današnji regati za medalje branil drugo mesto, brez katerega bi lahko ostal le ob veliki smoli, saj je imel pred zadnjim dejanjem 13 točk prednosti pred Hrvatom Ivanom Kljakovićem Gašpićem, ki pa je na koncu končal kot peti. Vodilni Britanec Scott je bil za tekmece nedosegljiv že pred regato za medalje.

V regati za medalje, ki je štela dvojno, je bil najhitrejši Američan Caleb Paine, s tem si je zagotovil tudi bronasto kolajno. Žbogar je prišel v cilj kot šesti.

“Ne da se opisati mojega razpoloženja, saj kolajne nisem pričakoval. Vedel sem, da sem dobro pripravljen, ampak vedel sem, da je dosti tekmovalcev fizično boljših. Sam sem hotel pokazati vse, kar znam, jadrati po svojih močeh in lahko rečem, da sem zadnje jadralsko dejanje in to ne samo olimpijsko, odlično opravil,” so bile prve besede Izolana, ki se je spet taktično izkazal. Ni silil v ospredje, držal se je sredine, saj je bilo v boju za kolajne važno le, da ni zadnji.

“Vedel sem, da pred regato za kolajne nimam še kolajne. Še težje mi je bilo, ker je bil včeraj prost dan in nisem vedel, kaj naj delam, kam naj se dam. Noč je bila mogoče nekoliko lažja kot druge, spal sem nekoliko več, zjutraj sem pojedel nekaj banan, spil veliko tekočine in se podal na start. Vedel sem, da ne smem narediti napake, vedel sem, da moram dobro startati. In tudi sem, kar mi je nato olajšalo delo. Po startu sem se znašel okoli Hrvata in Šveda na levi strani, na koncu je potegnila desna. Na veter se nisem mogel zanašati, zato sem samo nadzoroval konkurente. Bilo je težko, a zdaj je vse to pozabljeno,” je bil na cilju zadovoljen Žbogar, ki ima zdaj tri olimpijske kolajne, dve v laserju in zdajšnjo v finnu.

“Zato sem zelo ponosen, ne vem, če je pet jadralcev, ki jim je kolajne uspelo osvojiti v dveh razredih. Vse tri kolajne so nekaj posebnega. Prva je bila le prva, zaradi nje smo izboljšali finance, druga je bila potrditev dela, tretja pa je posebna zaradi spremembe razreda. In zaradi trpljenja, ker sem se moral zrediti. Zdaj je hrane dovolj in že jutri začnem hujšat,” napoveduje slovenski junak.

Žbogar je jadranje v Riu začel odlično. V uvodnih dveh plovih je namreč zasedel tretje in prvo mesto, skupaj pa zasedel vrh. Po drugem dnevu ga je na njem zamenjal Gilles Scott, Žbogar pa je padel na drugo mesto. V naslednjih dneh se je uspešno boril z vetrom in tekmeci, Scott se mu je sicer oddaljeval, vendar je Slovenec iz plova v plov trdneje držal drugo mesto oziroma srebrno medaljo. V zadnjem dejanju OI v Braziliji je prvič obrnil na osmem mestu, v drugo kot sedmi, nato pa je napredoval na šesto mesto, ki ga je zadržal do cilja.

Devetindvajsetletni aktualni svetovni prvak Scott, ki je od leta 2012 dobil 16 od 18 rangiranih regat v svetovnem merilu, si je z drugim mestom v desetem plovu zagotovil tudi prvo olimpijsko kolajno. To je njegov šele prvi olimpijski nastop, ima pa štiri naslove svetovnega prvaka v razredu finn, od tega od leta 2014 tri zaporedne. Pred štirimi leti v Londonu je zmagal njegov rojak Ben Ainslie, ki je v jadranju od leta 2000 in Sydneyja osvojil štiri zaporedna najvišja mesta na OI.

Scott je na koncu končal pri 36 točkah, Žbogar pri 68, Paine pa 97.

Slovenija je v Riu osvojila štiri medalje. Zlata je bila judoistka Tina Trstenjak, srebrn kajakaš Peter Kauzer, bronasta pa še ena judoistka Ana Velenšek.

STA


Najbolj brano