Švicar se bo poslovil na vrhu

Tudi v olimpijskem kronometru po vzoru cestne dirke ni manjkalo zasukov, na koncu pa so vrh krojili sami kolesarski asi, ki so pokazali največjo raznovrstnost na razgibani progi.

Primož Roglič Foto: Roberto Bettini
Primož Roglič Foto: Roberto Bettini

RIO DE JANEIRO > Zlato medaljo je osvojil Švicar Fabian Cancellara, srebrno Nizozemec Tom Dumoulin, bron pa Britanec Chris Froome. Za slovenskega predstavnika Primoža Rogliča, ki so mu nekateri pripisovali celo boj za odličje, je bil zmagovalni oder vendarle preveč oddaljen. Na koncu je z desetim mestom izenačil najboljšo slovensko uvrstitev v kronometru na olimpijskih igrah, ki jo je pred štirimi leti dosegel Jani Brajkovič.

Za nekdanjega smučarja skakalca, ki je začel s kolesarskimi treningi pod strokovnim nadzorom šele pred štirimi leti in je na majskem Giru razkril svojo dovzetnost do preizkušenj na čas, je uvrstitev med deseterico na olimpijski preizkušnji vsekakor lep uspeh. Lepi pa so tudi obeti. A le, če se bo kronometru posvečal sistematično in mu bodo klubski delodajalci dali dovolj manevrskega prostora. Pri 26. letih lahko Roglič še napreduje; v Riu je denimo ugnal nekdanja svetovna prvaka in specialista v vožnji na čas Nemca Tonyja Martina in Belorusa Vasila Kirjenko. Za oba je bila trasa kronometra preveč zahtevna oziroma gorska. Ne pa tudi za Cancellaro.

Posebno zgodbo je pri dekletih spisala 43-letna Američanka Kristin Armstrong - ni v nobenem sorodu z dopinško zaznamovanim Lancom Armstrongom - ki je osvojila še tretji zaporedni naslov v kronometru.

Švicar je zlati medalji iz Pekinga pred osmimi leti dodal še drugi olimpijski naslov v vožnji na čas. Pri 35. letih se bo tako poslovil na vrhu. Švicarski šampion, ki je blestel tudi na severnih klasikah, bo po koncu sezone zaključil profesionalno kariero. Včeraj je na 54 kilometrov dolgi progi, ki je zaradi mokrega cestišča zahtevala posebno pozornost, stopnjeval ritem in s povprečno hitrostjo več kot 45 kilometrov na uro gladko ugnal papirnata favorita. Dumoulin je na drugem mestu zaostal 47 sekund, Froome, ki je tako kot pred štirimi leti osvojil olimpijski bron, pa še 15 sekund več. Med osmoljenci sta bila Španec Jonathan Castroviejo, ki je na četrtem mestu za bronom zaostal le štiri sekunde, in vodilni po tretjini proge, na koncu peti Rohan Dennis. Avstralec je odličje izgubil zaradi tehnične okvare in zamenjave kolesa.

“Sanjal sem medaljo, sanje pa so dovoljene. Vsak športnik gre na zmago, a odličja so bila danes zame nedosegljiva. Dal sem vse od sebe in peljal blizu maksimuma. Škoda le, da se mi je po 20 kilometrih pokvarila radijska postaja in sem bil prepuščen svojemu občutku,” je v cilju povedal Roglič, ki je zaostal dve minuti in 40 sekund. ASO


Najbolj brano