Slovenski rokometaši v drugem krogu premagali Brazilijo

Slovenska moška rokometna reprezentanca je v drugem krogu skupine B olimpijskega turnirja v Rio de Janeiru premagala Brazilijo 31:28 (16:13). V tretjem krogu bo Slovenija v četrtek ob 19.50 igrala s Švedsko.

Slovenski rokometaši so v drugem krogu premagali Brazilijo. Foto: STA
Slovenski rokometaši so v drugem krogu premagali Brazilijo. Foto: STA

RIO DE JANEIRO > Brazilski rokometaši so v uvodni tekmi skupine B olimpijskega turnirja z zmago proti Poljski, tretjeuvrščeni reprezentanci zadnjega svetovnega prvenstva, pripravili veliko presenečenje, medtem ko je bila zmaga Slovencev proti Egiptu pričakovana, vendar so do nje prišli šele 15 sekund pred koncem tekme, ko je bil uspešen Blaž Janc. Proti domačinom olimpijskih iger so izbranci Veselina Vujovića prikazali boljšo igro, bili ves čas v vodstvu, Brazilci pa so le dvakrat izenačili izid. Prvič pri izidu 1:1, drugi in zadnjič pri 4:4, kar je samo potrdilo slovensko premoč.

Dvorana Furure Arena, gledalcev 12.000, sodnika: Hansen in Gjeding (oba Danska).
Brazilija: M. Dos Santos 1, Almeida, Teixeira, Da Silva 2, Candido 1, De Toledo 1, Hubner, T. Dos Santos 3, Pozzer 1, Chiuffa 8 (5), Dos Santos Guimaraes, Santos 2, Soares 3, Langaro 6.
Slovenija: Skok, Škof, Blagotinšek 1, Henigman, Kavtičnik 3, Janc 6, Dolenec 5, Cingesar 2, Poteko, Gaber 1, Zorman 3, Bezjak 1, Razgor 4 (4), Bombač 5 (3).
Sedemmetrovke: Brazilija 5 (5); Slovenija 7 (7).
Izključitve: Brazilija 12 minut; Slovenija 26 minut.
Rdeči karton: Blagotinšek (38., 3 x 2 min.), Poteko (59., 3 x 2 min.).

Če so slovenski rokometaši svojo prvo tekmo na olimpijskih igrah začeli nervozno in se nikakor niso mogli razigrati, je bila njihova igra proti Brazilcem v prvih dvajsetih minutah na precej višji ravni. Na mestu organizatorja igre je tokrat pred kapetanom Urošem Zormanom prednost dobil Dean Bombač, z golom Darka Cingesarja pa je Slovenija v 6. minuti prvič povedla z dvema goloma prednosti (3:1). Domačini so štiri minute pozneje izid izenačili na 4:4, toda v naslednjih desetih minutah so Vujovićevi izbranci z odlično igro v obrambi ter domiselno igro v napadu prišli do petih golov prednosti. Za vodstvo z 10:5 je poskrbel Jure Dolenec.

Čeprav sta danska sodnika po visokem vodstvu slovenske reprezentance izključila dva njena igralca, Blaža Blagotinška in Bombača, Brazilci tega niso izkoristili. Še več, v 22. minuti so po dveh zaporednih golih razpoloženega Bombača, ki se je vrnil v igro, zaostajali že za sedem golov (6:13). Po visokem vodstvu je slovenskim rokometašem nekoliko popustila zbranost, obramba ni bila več tako čvrsta, v napadu pa niso bili več tako učinkoviti. Z golom Thiagusa Dos Santosa so se jim Brazilci v 28. minuti približali na tri gole zaostanke (12:15), takšen pa je bil njihov zaostanek tudi ob odhodu na odmor.

Drugi polčas so slovenski rokometaši začeli z goloma Uroša Zormana in Janca, kar jim je spet prineslo pet golov naskoka, hitronogi Janc pa je v 38. minuti zadel za 22:16. V vratih je bil zelo razpoložen Gorazd Škof, ki je ubranil nekaj močnih strelov brazilskih rokometašev (do konca tekme je zbral 12 obramb), tako ga je Jose Guilherme De Toledo, s sedmimi goli proti Poljski najboljši strelec svoje ekipe, premagal le enkrat. Podobno kot v prvem polčasu so se ob novem igralcu manj, izključen je bil Simon Razgor, domačini Slovencem spet približali na tri gole zaostanka. Gol za 23:26 je dosegel brazilski vratar Maik Dos Santos.

V novih težavah se je slovenska izbrana vrsta znašla ob izključitvi Janca, v njihovih vratih se je “razbranil” 35-letni Maik Dos Santos, ki je imel največ zaslug, da je Leonardo Santos v protinapadu zadel prazna slovenska vrata in izid znižal na 26:28. Do konca tekme je bilo še osem minut, Vujović je vzel minuto odmora, po kateri so se njegovi izbranci le zbrali. Ko je tri minute pred koncem tekme po podaji Zormana s črte gol dosegel Matej Gaber, je bila tekma praktično odločena, saj je Slovenija povedla z 31:27. Do konca so Brazilci sicer za gol omilili svoj poraz, slovenski rokometaši pa so vknjižili še drugo zmago na olimpijskem turnirju in so vse bliže uvrstitvi v četrtfinale.

> Veselin Vujović, selektor Slovenije: “Bolj zadovoljen sem z igro v napadu kot v obrambi. Ta danes ni bila na pravi ravni, sreča pa je, da je njene napake popravljal vratar Gorazd Škof, ki je bil odličen. Reprezentanca, ki ima visoke cilje, enostavno mora imeti dobrega vratarja, da ga naša ima, je Škof danes dokazal. Pojavljale so se tudi napake v komunikaciji na klopi pri menjavah, zaradi tega je prihajalo do nepotrebne živčnosti. Pomanjkanje zbranosti pri metih je omogočilo Brazilcem, da so nas lovili, Škof pa je ohranjal mirnost in njemu se lahko zahvalimo, da nas niso ulovili. Objektivno bi morali zmagati za pet, šest golov, toda če bi mi kdo pred tekmo ponudil tak rezultat, bi ga takoj sprejel. Zdaj imamo štiri točke, človek mora biti zadovoljen.”

> Vid Kavtičnik, igralec Slovenije: “Tudi ko visoko vodiš, moraš pričakovati, da se ti kaj zalomi, nam se ni, čeprav smo po vodstvu s sedmimi goli razlike padli. Oni so bili v naletu, ampak smo dva večja naleta zadržali, kar kaže na moč naše ekipe. Enostavno ne popustimo, se trudimo, si pomagamo, takrat, ko nam je težko, še bolj stisnemo skupaj, se še bolj pogovarjamo, to krasi našo igro. Menim, da obramba deluje, dobili smo sicer nekaj brezveznih golov, ko vratarja ni bilo na svojem mestu. Ko tekmec igra tako agresivno obrambo, je normalno, da pride do protinapadov in lahkih golov, zato ni nič čudnega, da smo prejeli 28 zadetkov. Zdaj bomo prišli na bolj klasični evropski stil igranja, moramo storiti manj napak, preprečiti protinapade in potem bo tudi rezultat nižji.”

> Matej Gaber, igralec Slovenije: “Videti je bilo, da smo celo tekmo imeli zmago v svojih rokah, ampak Brazilci se niso predali. Z globoko obrambo so nam delali veliko težav, nas silili v tehnične napake. Zato je bilo težko, borili smo se od začetka do konca, na koncu pa se veselimo zmage. Vsi smo uživali pred polnimi tribunami in v vzdušju. Vsi živimo za take tekme, ko je dvorana polna, ne uživamo pa takrat, ko je v njej 50, 60 gledalcev. Upam, da bo tudi na naslednjih tekmah gledalcev veliko.”

> Simon Razgor, igralec Slovenije: “Z njihovo globoko obrambo so nam otežili pot do gola, toda mi smo ostali zbrani, tudi obramba je dokaj dobro delovala, z izjemo par trenutkov. Pokazali smo karakter in zasluženo zmagali. Vzdušje je bilo odlično, veliko raje igramo pred polno dvorano, pa tudi, če ta navija proti tebi. Zadovoljni smo, ker smo dobro začeli turnir, ti dve zmagi sta bili zelo pomembni, saj je šlo za tekmece, ki nimajo zvenečih imen kot tekmeci, ki prihajajo, a igrajo specifično obrambo, na katero se je težko pripraviti. A zaenkrat nam gre vse po načrtih.”

STA


Najbolj brano