Slovenski rokometaši na kolena položili Švede

Slovenska moška rokometna reprezentanca je v 3. krogu prvega dela poletnih olimpijskih iger v Rio de Janeiru premagala Švedsko z 29:24 (14:13).

Veselin Vujović Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Veselin Vujović Foto: Tomaž Primožič/Fpa

RIO DE JANEIRO > Slovenski rokometaši so sijajno odprli olimpijski turnir, na današnji tekmi pa so premagali še dva uroka. Prvič so na olimpijskih igrah - pred tem so nastopili v Sydneyju 2000 in Atenah 2004 - premagali eno od evropskih reprezentanc, po sušnih šestih letih pa na kolena položili Švede. Aktualne olimpijske podprvake so zasenčili v vseh prvinah in se jim oddolžili za dva letošnja poraza na evropskem prvenstvu v Vroclavu in olimpijskih kvalifikacijah v Malmöju, najbolj pomembno pa je, da so si s tretjo zmago že zagotovili nastop v četrtfinalu letošnjega olimpijskega turnirja.

Izbranci slovenskega selektorja Veselina Vujovića so slabo odprli tekmo v dvorani prihodnosti in si že po sedmih minutah priigrali zaostanek treh golov (1:4). Slovenska globoka obramba Skandinavcem ni povzročala velikih težav, šepala je tudi igra v napadu, saj zunanja vrsta (Nik Henigman, Dean Bombač in Vid Kavtičnik) na igrišču ni vzpostavila prave "kemije". Po vstopu Uroša Zormana in Marka Bezjaka je slovenska igra takoj dobila lepšo podobo, po golu Blaža Janca v 12. minuti pa je tudi izid poravnala na 5:5.

Od tedaj naprej se je na igrišču odvijal ogorčen boj za vsak košček igrišča, Vujović je do konca polčasa priložnost za igro ponudil praktično vsem svojim varovancem, ki so vseskozi držali visok ritem, a tudi Švedi, sicer tradicionalni in silno neugodni slovenski tekmeci - na minulih šestnajstih medsebojnih tekmah so Slovenci le petkrat zmagali, devetkrat izgubili in dvakrat igrali neodločeno - niso bili od muh, v 23. minuti so jim znova ušli na dva gola (9:11). Vujovićevi varovanci so v končnici vendarle strnili svoje vrste, naredili delni izid 4:1 in na velik odmor odšli s prednostjo enega gola (14:13).

Zorman in druščina so sijajno odprli drugi polčas, že v 36. minuti so si priigrali tri gole prednosti (18:15) in švedski trenerski tandem Staffan Olsson-Ola Lindgren prisilil, da je zahteval minuto odmora. A to ni pomagalo, slovenska obramba je bila še naprej na zelo visoki ravni, napad pa raznovrsten, domiseln in učinkovit. V drugi polovici tekme so tekmece zasenčili v vseh rokometnih prvinah, kot dobro podmazan stroj so mleli tekmeca in jim v 43. minuti ušli na šest golov prednosti (22:16), v 49. pa na osem (26:18).

Visoko zalogo v golih so s preudarno igro zanesljivo zadržali vse do konca dvoboja, kar je lepa napoved pred zadnjima dvema dvobojema v skupinskem delu. V soboto jih najprej čaka obračun z Nemci, dva dni kasneje pa še s Poljaki.

> Dvorana prihodnosti, gledalcev 7000, sodnika: Raluy in Sabroso (oba Španija).

> Slovenija: Skok, Škof, Blagotinšek, Henigman, Kavtičnik 3 (2), Janc 5, Dolenec 3, Cingesar 3, Poteko, Gaber 3, Zorman 4, Bezjak, Razgor 5 (2), Bombač 3 (2).

> Švedska: M. Andersson, Appelgren, Gottfridsson 2, K. Andersson 1, Tollbring 6 (1), L. Nilsson 5, Stenbacken, Karlsson, Jakobsson 5, Petersen, Stenmalm, Zachrisson 4, A. Nilsson, Nielsen 1.

> Sedemmetrovke: Slovenija 8 (6), Švedska 2 (1).

> Izključitve: Slovenija 14, Švedska 12 minut.

> Rdeči karton: /.

STA


Najbolj brano