Slovenci na krilih Škofa premagali Poljake

Slovenski rokometaši so z zmago nad Poljsko končali skupinski del olimpijskega turnirja na drugem mestu in se uvrstili v izločilne boje. Vse četrtfinalne tekme bodo v sredo. Slovenija : Poljska 25:20 (13:13).

 Četrtfinalni rokometni boji se bodo začeli  v sredo, izbranci 
Veselina Vujovića se bodo pomerili z Danci. Foto: STA
Četrtfinalni rokometni boji se bodo začeli v sredo, izbranci Veselina Vujovića se bodo pomerili z Danci. Foto: STA

RIO > Slovenska reprezentanca si je v Riu doslej privoščila le en spodrsljaj, ki sicer ni ogrozil njenega preboja med osmerico, ji je pa morda zapletel pot do medalje. Sobotni poraz z Nemci je morda prinesel še eno nevšečnost. Slovenski selektor Veselin Vujović je na dvoboju zadnjega kroga skupinskega dela s Poljaki pustil na klopi organizatorja igre Deana Bombača, a v ozadju naj se ne bi skrivala taktična odločitev, pač pa poškodba, zaradi katere utegne 27-letni Koprčan predčasno končati svoje olimpijske nastope. “Bombač je proti Nemcem dobil udarec, ima bolečine v rami. Najbrž ne bo mogel več igrati. Mislim, da ga bom za četrtfinale zamenjal z Davidom Miklavčičem,” je povedal Vujović.

Dvorana prihodnosti, sodnika: Horaček in Novotny (oba Češka).
Slovenija: Škof, Lesjak, Blagotinšek 2, Kavtičnik 4, Janc 1, Dolenec 2, Cingesar 1, Poteko, Gaber 1, Zorman 3, Bezjak 2, Razgor 2, Zarabec 7 (4), Bombač. Selektor Veselin Vujović.
Poljska: Szmal, Syszomirski 2, Lijewski 2, Jachlewski 1, Bielecki 4 (2), Wisniewski 2, B. Jurecki, M. Jurecki, Jurkiewicz 1, Syprzak 2, Daszek 2, Kus, Szyba 3. Selektor: Talant Dušebajev.
Sedemmetrovke: Poljska 2 (2), Slovenija 4 (4). Izključitve Poljska 10, Slovenija 16. Rdeča kartona: Jurkiewicz (49), Cingesar (58).

Bombač sicer na sobotni tekmi proti Nemčiji tako kot ostali soigralci ni blestel, pri čemer se zdi, da so slovenski rokometaši točki oddali na preveč enostaven način. Slovenija je domala ves prvi polčas imela rezultatsko pobudo, na odmor pa je šla z golom prednosti. Nemci so s štirimi zaporednimi zadetki zasukali izid v uvodnih minutah nadaljevanja. Proti nemškemu stroju si slabega obdobja pač ne gre privoščiti. Na stran tekmeca je tehtnico nagnil vratar Andreas Wolff, iz slovenskega tabora pa so menili, da sta lonček pristavila še oba (makedonska) sodnika.

Kakorkoli, na prvo mesto v skupini B se je po zmagi (28:25) v sobotnem medsebojnem obračunu zavihtela Nemčija, ki je primat potrdila danes, ko je v zadnjem krogu z 31:25 ugnala Egipt. Evropski prvaki so se v četrtfinalu tako ognili trem članicam tako imenovane velike četverke svetovnega rokometa v zadnjem desetletju, Franciji, Hrvaški ali Danski. Slovenija bo torej morala za podaljšanje olimpijskih sanj premagati eno od vodilnih reprezentanc, s katerimi je na velikih tekmovanjih praviloma potegnila krajšo.

Za osvojitev medalje pa je treba tako ali tako premagati eno od velesil. In v sredo se ponuja pravi izziv, ne nazadnje tudi priložnost. V Riu so namreč prisotne le tri članice velike četverice. Manjkajoči četrti, Španiji, je prav Slovenija na kvalifikacijskem turnirju preprečila pot na olimpijske igre. “Hvala bogu, da imamo dovolj časa do izločilnega dvoboja, do katerega se bomo spočili in dobro pripravili. Verjamem, da smo med nezaželenimi tekmeci,” je po zmagi nad Poljsko povedal Marko Bezjak, ki je neustrašno prodiral v osrčje tekmečeve obrambe in izsiljeval prekrške poljskih silakov.

Prvi polčas tekme, ki se je začela ob 9.30 po brazilskem času, je minil tudi z zapoznelimi reakcijami v obrambi in napadu. V nadaljevanju so slovenski rokometaši dvignili obrambno intenzivnost ter z Blažem Blagotinškom in Matejem Gabrom postavili zid pred visoke poljske strelce. Če so le našli kakšno razpoko, pa jim je veselje preprečil Gorazd Škof, ki je v nadaljevanju v vratih zamenjal Urbana Lesjaka. Slovenija je Poljakom v drugem polčasu dopustila vsega sedem golov. Najboljši strelec je bil Miha Zarabec, ki je večji del tekme povezoval slovenski napad.

Po zmagi Francije proti Danski s 33:30 (17:16) je postalo jasno, da bo v skupini A tretje mesto osvojila Danska, ki bo tako v sredo ob 18.30 nasprotnik Slovenije v četrtfinalu olimpijskega turnirja.

Zmaga s 25:20 je Sloveniji prinesla drugo mesto v skupini B, Poljaki so ostali na četrtem. V četrtfinale, kjer ni več popravnega izpita, pa so se poleg Nemcev prebili še brazilski rokometaši - kot tretji. ALEŠ SORTA


Najbolj brano