Ponomarenko Janićeva brez finala na 500 m

Slovenska kajakašica na mirnih vodah Špela Ponomarenko Janić se je na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru uvrstila v finale B discipline na 500 metrov. Kajakašica Žusterne je v svoji polfinalni skupini sicer zasedla tretje mesto, a bila po času prepočasna za napredovanje.

Špela Ponomarenko Janić
Špela Ponomarenko Janić 

RIO DE JANEIRO > V finale sta vodili prvi dve mesti iz vsakega od treh polfinalov in najboljši dve tretje uvrščeni po času, a je bila Špela Ponomarenko Janić osem desetink za časom, ki je še zagotavljal veliki finale in borbo za odličja.

V njeni skupini je zmagala Nemka Franziska Weber (1:56,515) pred Ino Osipenko-Rodomsko iz Azerbajdžana (1:57,627), Ponomarenko Janićeva je bila na koncu skupno deveta (1:58,098). Slovenka je na polovici proge zasedala šele sedmo mesto, nato pa z močnim finišem nadoknadila zamujeno, a bila le za nekaj desetink prepočasna za preboj v finale.

“V cilj sem prišla povsem izmučena”

Koprčanka ni blestela že v kvalifikacijah, kjer je v svoji skupini zasedla peto mesto, zadnje, ki je vodilo v finale, je pa res, da je imela pred šestouvrščeno veliko prednost, tako da je lahko varčevala z močmi. “V kvalifikacijah nas veliko ni šlo na polno, treba je bilo nekoliko taktizirati, saj ti v nadaljevanju vsak atom moči pride še kako prav.” Žal pa je Slovenki nato v polfinalu teh atomov zmanjkalo, finale A in v njem morebitni napad na kolajno je ostala le želja.

“Želela sem si še enega finala, ni mi uspelo, a tak je šport. Danes nisem imela sreče, ki je še kako potrebna tudi v našem športu. Veter v prsi je iz nastopa v nastop stopnjeval svoj moč, tako da je naša skupina tekmovala v najslabših razmerah in bila najpočasnejša. Pred samo tekmo pa sem bila zelo zadovoljna s skupino, prepričana sem bila, da bo najhitrejša. V cilj sem prišla povsem izmučena, mislim, da je bil to moj maksimum, zato si nimam česa očitati,” ni dejala Ponomarenko Janićeva.

Zadnjih 150 metrov na vso moč

V tretji skupini je tekmovala na prvi progi, kar pa po njenih besedah ni igralo nobene vloge. Začela je počasno, na polovici proge je bila še zadnja, nato pa je pospešila, toda več kot do tretjega mesta ni prišla. “To je moja običajna taktika na 500 metrov, še posebej, ko piha veter v prsi. Na startu sem se poskušala držati Angležinje na pol čolna, ker sem vedela, da dobro starta. Zadnjih 150 metrov pa sem šla na vso moč, žal je bilo te premalo. Vse sem storila, kot sta sva si s Stjepanom zamislila, toda malo je zmanjkalo, dve sta bili boljši,” je dejala slovenska kajakašica.

Ponomarenko Janićeva je dopolnila 34 let, a še ne razmišlja o koncu kariere. “Nameravam še tekmovati. Dokler se dobro počutim, uživam in vidim nek napredek, se mi zdi to logično. Vztrajala bom najbrž tudi do naslednjih olimpijskih iger, mogoče s kakšnim odmorom, ki sem ga že imela,” napoveduje Ponomarenko Janićeva.

Finale B bo na sporedu v četrtek ob 15.04 po slovenskem času.

STA


Najbolj brano