Mrakova in Macarolova še enkrat v četrtek

Slovenski jadralki v razredu 470 Tina Mrak in Veronika Macarol sta danes v Riu ostali brez sklepne regate za medalje, saj je v zalivu v Rio de Janeiru vladalo skoraj brezveterje, ki ni onemogočilo začetka plova. Tekmo bodo ponovili v četrtek, v kolikor pa se bodo podobne razmere ponovile, bo za končni vrstni red obveljala uvrstitev po 10 regatah.

Slovenski jadralki v razredu 470 Tina Mrak in Veronika 
Macarol Foto: Stanko Gruden/Sta
Slovenski jadralki v razredu 470 Tina Mrak in Veronika Macarol Foto: Stanko Gruden/Sta

RIO DE JANEIRO > Primorki, evropski prvakinji iz leta 2015, sta po 10 plovih s 65 točkami na sedmem mestu, praktično brez možnosti za medaljo. V skromni teoriji nista odvisni le od svoje zmage, ampak od zelo slabega jadranja tekmic in pravilne uvrstitve slednjih.

Povsem drugače je bilo v torek takoj po tekmi, ko sta bili obalni jadralki na tretjem mestu, z možnostjo boja za srebro. Po protestu Japonk Ai Kondo Yoshida in Miho Yoshioka na razplet osmega plova pa sta s tretjega mesta nazadovali na sedmo mesto in imata zdaj 16 točk ali osem mest zaostanka za tretjeuvrščeno ameriško posadko.

Pritožbo na izide osmega plova sta vložili tako slovenska kot japonska posadka, da naj bi bili druga drugi napoto. Uspešnejši s pritožbo sta bili Japonki, ki sta bili v ospredju, čeprav prič za dogodek ni. Žirija je svojo odločitev nato sprejela na podlagi izjav jadralk in sledilnih naprav na jadrnicah, ki pa ne dajejo povsem 100-odstotnih odgovorov na realne razmere na morju.

Vodita Britanki Hannah Mills in Saskia Clark, pred branilkama londonskega naslova iz Nove Zelandije Jo Aleh in Polly Powrie. Američanki Annie Haeger in Briana Provancha na tretjem mestu sta doslej zbrali 49 točk, francoski svetovni prvakinji Camille Lecointre in Helene Defrance 50, Japonki na petem mestu pa 52.

STA


Najbolj brano