Jure Žbogar: Vasilij je trmast, zahteven in deloven

Dobitnik srebrne olimpijske kolajne v razredu finn Vasilij Žbogar nikoli ne pozabi pripisati zaslug za uspehe tudi svojemu bratu Juretu. Tudi tokrat je bilo tako, Vasilij priznava, da bi brez brata, ki skrbi za veliko stvari in mu pomaga pri vseh potrebnih opravilih izven regat, težko prišel do olimpijskih kolajn.

Vasilij Žbogar z bratom Juretom tik po osvojeni kolajni Foto: STA
Vasilij Žbogar z bratom Juretom tik po osvojeni kolajni Foto: STA

RIO DE JANEIRO > "On žrtvuje svoj prosti čas, res je neverjeten," hvali brata Vasilij, tudi Jure pa mu vrača pohvale, a pravi, da nima samo dobrih lastnosti.

"V treh besedah bi ga opisal kot trmastega, zahtevnega do drugih, manj pa do sebe, in delavnega, res je pravi garač," je brata opisal Jure, ki se je tako kot Vasilij oddahnil, ko je brat okoli vratu obesil kolajno, spomnil pa se je tudi na vse težke trenutke, ki sta jih skupaj doživela.

Najtežji trenutki - pred dvema meseca

"V pripravah na olimpijske igre so bili najtežji trenutki dva meseca nazaj, ko smo imeli zaključne priprave. Zaradi njih smo izpustili svetovno prvenstvo in še eno regato. Tisti mesec in pol je bil najbolj kritičnega pomena, po tistem poti nazaj ni bilo. Kar je bilo storjeno, je bilo storjeno. Tisti mesec in pol je bil najtežji v pripravi. Morali smo zbrati jadro, barko in Vasilija še dokončno telesno pripraviti," je o težkih trenutkih, ki pa so bili poplačani v Riu, spregovoril Jure Žbogar.

Brat slavnega jadralca trdi, da bratovsko ljubezen v trenutkih priprav in na tekmovanjih znata dati na stran, oba sta osredotočena na delo. "Naučila sva se, da bratski odnos ne pride v poštev. Čuti se ga, a ga odrivava stran. Včasih je težko, posebno v takih trenutkih, kot so bili danes in včeraj, ko se mi je Vasko kar smilil. Videl sem, kako trpi, a mu nisem mogel pomagati. Lahko sem ga le bodril, pri tem pa sem moral izbirati prave besede, saj bi lahko bila kakšna napačna in ga bi razjezila, kar ne bi bilo nič dobrega. Moram reči, da smo ta leta profesionalno speljali skozi," so bile besede Jureta, ki potrjujejo Žbogarjevo odločitev, da bo prenehal s tekmovanji, a vseeno daje še nekaj upanja o nasprotnem.

“S sinom ne vem, če je bil v treh letih skupaj 100 dni”

“Vasilij sicer pravi, da je konec, a jaz bi z napovedmi še malo počakal. Najprej se naj dobro spočije, januarja pa se bo delal nov olimpijski program, mogoče se bo vrnil kakšen razred, ki bi bil primeren njegovim letom in ne bi bil tako naporen. Kot je bil včasih zvezda. Če bi se to zgodilo, mislim, da bi nadaljeval, toda zdaj najprej potrebuje vsaj dva meseca počitka,” meni Jure in dodaja, da se mora brat zdaj posvetiti družini: "Vasilij do zdaj ni mogel pokazati, kakšen oče je. S sinom ne vem, če je bil v treh letih skupaj 100 dni. Sem pa prepričan, da njegovemu sinu ne bo ničesar manjkalo, Žbogarjevi imamo to v genih, da dobro poskrbimo za potomce."

Mlajši brat je še izdal, kje bo štab danes praznoval kolajno: "Vasilijevi prijatelji iz Splita imajo tu veliko hišo. Povabila nismo mogli zavrniti. Zagotovo bo veselo."

STA


Najbolj brano