Velenškova osvojila olimpijski bron

Slovenska judoistka Anamari Klementina Velenšek je na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru osvojila bronasto kolajno v kategoriji do 78 kg, potem ko je v odločilni borbi z davljenjem premagala Nemko Luise Malzahn.

Anamari Klementina Velenšek Foto: STA
Anamari Klementina Velenšek Foto: STA

RIO DE JANEIRO > V finalu je Američanka Kayla Harrison ubranila olimpijski naslov iz Londona 2012, srebrna je bila Francozinja Audrey Tcheumeo.

V boju za bron je svetovna podprvakinja iz celjskega Sankakuja čakala težko tekmico iz repasaža. Pomerili sta se

Nemka Luise Malzahn in Britanka Natalie Powell, s katerima ima pozitivno razmerje porazov in zmag, a je z obema izgubila letos na evropskem prvenstvu v Kazanu. Z Britanko v četrtfinalu in z Nemko v boju za bronasto kolajno. Boljša je bila bronasta z EP Nemka.

V revanši na olimpijski tekmi za bron je po minuti in 45 sekundah Slovenka najprej povedla po kazni nasprotnice, v naslednji minuti pa izvedla davljenje za tretjo slovensko kolajno na igrah, z bronom pa je poskrbela za komplet, saj je pred njo judoistka Tina Trstenjak osvojila zlato, kajakaš Peter Kauzer pa srebro.

V polfinalu je bila za Velenškovo previsoka ovira Američanka Kayla Harrison, s katero Celjanka v karieri še ni zmagala, danes pa doživela deveti poraz. Po obetavnem začetku je Velenškova imela akcijo, v kateri je pripravljala zaključni prijem, a se je tekmica iz Ohia izvila. Le nekaj kasneje je aktualna olimpijska prvakinja iz Londona in zdaj tudi iz Ria nato v parterju spretno ujela roko slovenski borki, ki je v znak že na polovici predaje dvakrat udarila po tleh.

Dopoldan je bila varovanka Marjana Fabjana v prvem krogu prosta, nato pa v drugem kljub hujši poškodbi kolena obvladovala Ukrajinko Viktorijo Turks. Napredovanje si je zagotovila z drobno prednostjo opomina za nasprotnic ter dosegla osmo zmago v devetem medsebojnem obračunu.

V četrtfinalu se je nato soočila s srebrno z olimpijskih iger v Pekingu 2008 Kubanko Yalennis Castillo, ki je pred tem z nizozemsko tekmico bila kar 11 minut dolg boj. Petindvajsetletna Slovenka je v prvem medsebojnem dvoboju s Kubanko po minuti dobila svojo priložnost in Kubanki ujela roko, ta pa je z drugo roko dala znak za predajo. Ko je sodnik borbo prekinil, Kubanka o predaji, ki so jo jasno pokazale televizijske kamere, ni želela vedeti nič, sodnik pa odločitve kljub protestu seveda ni spremenil.

Drugi bron je danes pripadel Brazilki Mayri Aguiar, ki je zanjo ugnala omenjeno Kubanko. Slovenski nastopi na judoističnem turnirju v Riu so se danes končali, v petek so na sporedu le še borbe v kategoriji nad 78 kg za ženske in nad 100 kg za moške, kjer pa Slovenija nima predstavnikov.

STA


Najbolj brano