Ervin premagal osebne težave in s 35 leti postal prvak

Američan Anthony Ervin je na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru po presenetljivi zmagi na 50 metrov prosto, ko je premagal branilca naslova iz Londona Florenta Manaudouja, s 35 leti postal najstarejši plavalec, ki je kdaj osvojil naslov olimpijskega prvaka.

Rio de Janeiro Foto: Xinhua/Sta
Rio de Janeiro Foto: Xinhua/Sta

RIO DE JANEIRO > Plavalni veteran je v Riu po 16 letih osvojil drugo zlato olimpijsko kolajno na 50 metrov v prosti tehniki, saj je ponovil uspeh z olimpijskih iger leta 2000 v Sydneyju. Po uspehu z ameriško štafeto na 4x100 metrov kravl je to njegova druga zlata medalja v Riu.

Ervin se je dolgo časa boril z osebnimi demoni. Po Sydneyju se je za osem let umaknil iz športa, zlato olimpijsko kolajno pa prodal na eBayju, da bi zbral denar za pomoč po cunamiju v Indijskem oceanu leta 2004. Nekdanji tetovator in kitarist skupine Weapons of Mass Destruction se je dolgo časa boril tudi z odvisnostjo od alkohola in drog ter samomorilnimi mislimi.

"Za zdaj jo bom obdržal," je bo osvojitvi nove zlate kolajne dejal Ervin, ki kar ne more verjeti, da mu je v Riu sploh uspelo priti na oder za zmagovalce: "Nerealno je in precej absurdno."

"Ko sem se dotaknil zidu bazena, se obrnil in zagledal številko ena ob svojem imenu, sem se nasmehnil in zasmejal. Ne razmišljaš o tem, da bi se zidu bazena dotaknil prvi. Razmišljaš le, kako boš preplaval razdaljo, za katero veš, da jo lahko, ki si jo vadil, ki je bila tvoje sanje in načrt," je po prvem mestu dejal Ervin, ko je le za stotinko sekunde ugnal branilca naslova Manaudouja.

STA


Najbolj brano