Četrtfinale je že na obzorju

Za slovenske rokometaše se olimpijski turnir odvija po željah. Z Nemčijo so po dveh krogih s polnim izkupičkom na vrhu lestvice skupine B, na dnu pa sta, presenetljivo še brez točke, Poljska in Švedska, ki bo nocoj naš tretji tekmec.

Blaž Janc (z žogo, met 14:14) je bil najučinkovitejši slovenski rokometaš tudi ob zmagi nad Brazilijo. Foto: STA
Blaž Janc (z žogo, met 14:14) je bil najučinkovitejši slovenski rokometaš tudi ob zmagi nad Brazilijo. Foto: STA

RIO DE JANEIRO > Da utegne biti v slovenski skupini boj za prva štiri mesta, ki prinašajo uvrstitev v četrtfinale, zapleten, je bilo moč pričakovati. Po dveh tekmah so se v stiski znašli Poljaki in Švedi. Kaj lahko se zgodi, da bo ena od evropskih predstavnic, ki se bosta med seboj pomerili v četrtem krogu, ostala brez izločilnih bojev, morda celo obe. Slovenija, ki se je tako kot Nemčija močno približala uvrstitvi med najboljšo osmerico, bi lahko vozovnico za četrtfinale potrdila z zmago nad Švedi.

S Skandinavci se v zadnjem obdobju redno srečujemo. Norvežane smo ugnali v zadnjih kvalifikacijah za svetovno prvenstvo, bistveno slabšo bilanco pa imamo z njihovimi sosedi. Samo letos je Slovenija pod taktirko Veselina Vujovića pred Švedi klonila kar dvakrat. Najprej na januarskem evropskem prvenstvu (EP), nato pa še na aprilskih kvalifikacijah za Rio. Oguljena športna fraza, da se poraz od poraza razlikuje, ne bi mogla bolj držati kot v dvojnem slovensko-švedskem obračunu. Prvi na EP na Poljskem nas je praktično stal napredovanja, drugi na švedskih tleh v Malmöju pa ne bi mogel biti slajši. Slovenija je izgubila za gol, a se je še tretjič prebila na olimpijske igre, ki sta jih nocojšnja tekmeca začela z nasprotnim učinkom.

Skupina A, 2. krog - Katar : Francija 20:35, Tunizija : Danska 23:31, Argentina : Hrvaška 26:27; Francija in Danska 4 točke, Katar in Hrvaška 2, Tunizija in Argentina 0; 3. krog, danes - Tunizija : Katar, Danska : Hrvaška, Francija : Argentina; skupina B - Nemčija : Poljska 32:29, Brazilija : Slovenija 28:31, Egipt : Švedska 26:25; Nemčija in Slovenija 4, Egipt in Brazilija 2, Švedska in Poljska 0; 3. krog (danes) - Poljska : Egipt, Brazilija : Nemčija, Slovenija : Švedska (0.50).

Švedi, ki so za uvod izgubili z evropskimi prvaki Nemci, so v drugem krogu klonili tudi pred Egiptom in se postavili v nezavidljiv položaj. Popravnih izpitov za olimpijske podprvake je vse manj. Proti Sloveniji bo eden zadnjih. Sloviti dvojec Ola Lindgren-Staffan Olsson na švedski klopi se od selektorske vloge želi posloviti na spodoben način. Vrnitev Kima Anderssona na igrišče ni prinesla želenega učinka. Svoj čas granitna obramba z vratarjem Mattiasom Anderssonom, ki sta s svojimi uspešnimi posredovanji aktivirala protinapade prek hitrih kril, prav tako ni na želeni ravni. Tudi v igri slovenske reprezentance so še rezerve, a potek tekme z Brazilci, v kateri so Vujovićevi izbranci takoj prevzeli pobudo oziroma vlogo favorita, zbuja optimizem. Tako kot razširjen nabor razigranih rokometašev. Tokrat so v ospredje stopili vratar Gorazd Škof, Jure Dolenec, Vid Kavtičnik, pa tudi Dean Bombač. Strelska učinkovitost Blaža Janca, ki je bil s šestimi goli spet najboljši strelec v slovenski vrsti, pa ni več novica.ALEŠ SORTA


Najbolj brano