Cancellari zlato v kronometru, Roglič deseti

Švicarski kolesarski zvezdnik Fabian Cancellara je na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru osvojil zlato kolajno v vožnji na čas. Po 54,6 km je bil hitrejši od Nizozemca Toma Dumoulina na drugem in Britanca Christopherja Frooma na tretjem mestu. Slovenec Primož Roglič je končal na desetem mestu.

Švicarski kolesarski zvezdnik Fabian Cancellara je na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru osvojil zlato kolajno v vožnji na 
čas. Foto: Vir: Wikipedia
Švicarski kolesarski zvezdnik Fabian Cancellara je na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru osvojil zlato kolajno v vožnji na čas. Foto: Vir: Wikipedia

RIO DE JANEIRO > Cancellara, ki se ob koncu sezone poslavlja od profesionalnega kolesarstva, napovedal je celo, da bo to storil še prej, če osvoji odličje v Riu, je povsem potolkel tekmece in osvojil drugo zlato odličje v kronometru, najboljši je bil že v Pekingu 2008, takrat je bil srebrn še na cestni dirki. Drugouvrščeni Dumoulin je zaostal 47 sekund, tretjeuvrščeni Froome pa 1:02 minute.

Edini slovenski predstavnik v kronometru Primož Roglič je 26. mestu na cestni dirki dodal še deseto mesto v uri resnice. S tem je izenačil najboljšo slovensko uvrstitev v tej disciplini, deseti je bil tudi Janez Brajkovič pred štirimi leti v Londonu.

Letošnji zmagovalec kronometra na dirki po Italiji Roglič je celotno dirko vztrajal v prvi deseterici ter med osmimi in desetim mestom. Na koncu je izpolnil cilj slovenske ekipe in končal v prvi deseterici, za seboj pa denimo pustil večkratnega svetovnega prvaka v tej disciplini Nemca Tonyja Martina in aktualnega svetovnega prvaka Belorusa Vasila Kirjienko. Roglič je na koncu zaostal 2:40 minute.

"Zadovoljen sem tako z uvrstitvijo kot s svojo predstavo. Res je, da sem sanjal kolajno, mislim, da to ni nič prepovedanega, saj se v kolesarstvu lahko marsikaj zgodi. Kakšen športnik bi bil, če ne bi šel na zmago. A kolajne so bile danes zame nedosegljive, sem pa dal vse od sebe, peljal blizu maksimuma, edino smolo sem imel, da se mi je po 20 kilometrih pokvarila radijska postaja, tako da sem bil prepuščen samemu sebi. Posebne krize nisem imel, v bistvu je bila ves čas kriza, saj je sem ves čas bil boj sam s seboj. S tistim, kar sem imel na razpolago, sem dosegel to, kar je bilo možno, če bi imel več moči, bi šel hitreje, a je nisem imel. Mogoče sem malce prehitro začel, a tega ne bom nikoli vedel. To je bil moj drugi tako dolg kronometer, drugi dolg več kot 40 kilometrov, še vedno sem neizkušen kronometrist, izkušnje pa bi mi zagotovo pomagale," je po dirki dejal Roglič.

Letošnjo dosežki so mu vlili upanje, da se bo v prihodnosti razvil v še boljšega kronometrista in da bo kolajnam blizu na naslednjih olimpijskih igrah: "Vsekakor bi si želel več časa posvetiti vožnji na čas, a kako se bo vse odvijalo zdaj ne morem napovedovati. Letos je vse prišlo na hitro, v zadnjem trenutku, saj pred sezono tudi sam nisem pričakoval, da bi bi bil v kronometru lahko tako dober. Tako bi verjetno v pripravljalnem delu lahko storil več za to disciplino, zadnje tri mesece pa smo vse storili optimalno, zato si nimamo ničesar očitati," je prepričan Kisovčan.

Z njegovo vožnjo je bil zadovoljen tudi slovenski selektor Gorazd Štangelj: "Mislim, da ima Primož lepo prihodnost v tej disciplini. Pokazal je odlično vožnjo, tehnično je bil dovršen. Gotovo se da kakšno malenkost izboljšati, a resnično malenkosti. Progo smo preizkusili po suhem, tako da je bilo na mokri cesti čisto drugače, vseeno pa smo se približali idealnim linijam. Premagal je nekaj favoritov, seveda nismo pričakovali kolajne, smo jo pa sanjali," je nastop Zasavca ocenil selektor.

Štirikratni svetovni prvaka v kronometru Cancellara je izjemno kariero končal na najlepši možni način. Na prvem merjenju časa je bil le sekundo pred Avstralcem Rohanom Dennisom, na drugem je že zaostajal 24 sekund, nato pa močno stopnjeval in si do tretjega merjenja že prikolesaril 18 sekund zaloge. Spartak iz Berna je na koncu porazil vse tekmece in se zasluženo veselil zmage.

STA


Najbolj brano