Anja Klinar v polfinalu

Plavalka Gorenjske banke Radovljice Anja Klinar je na olimpijskih igrah v Rio de Janeiru poskrbela za prvi vidnejši uspeh slovenskih plavalcev. Na 200 metrov delfin si je s 14. izidom 2:08,43 priplavala 14. mesto in večerni polfinale. Anže Tavčar iz PK Ljubljana je bil na 100 m prosto z 49,48 36.

Anja Klinar, olimpijska polfinalistka na 200 metrov delfin. Foto: Stanko Gruden/Sta
Anja Klinar, olimpijska polfinalistka na 200 metrov delfin. Foto: Stanko Gruden/Sta

RIO DE JANEIRO > “Malo sem popravila vtis po tisti tekmi na 400 metrov prosto. A prav zaradi tega prvega starta sem bila skeptična in upala, da nisem v tako zelo slabi formi. Bila pa sem malo bolj sproščena, čeprav priznam, da nisem pričakovala izida 2:08. V polfinalu bom skušala še kaj dodati, a že s polfinalom sem izredno zadovoljna,” je povedala 28-letna Jeseničanka Anja Klinar, ki nastopa že na četrtih olimpijskih igrah. In še četrtič se je na največjem športnem dogodku na svetu uvrstila v elito 16 najboljših plavalk na svetu.

Slovenski rekorder na 100 metrov prosto Anže Tavčar je z nastopom dobil potrditev, da se je v elitni sprinterski disciplini plavanja v letošnji sezoni popolnoma približal najboljšim na svetu. Njegov državni rekord 48,88, dosežen na evropskem prvenstvu v Londonu, je vsega tri desetinke sekunde slabši od izida, potrebnega za olimpijski polfinale.

Včeraj je Tavčar s časom 49,38 sekunde osvojil 36. mesto. Za najhitrejšim Avstralcem Kylom Chalmersom (47,90) je zaostal skoraj sekundo in pol, v kateri se je pred njim zvrstilo 35 tekmovalcev. Za tekmo je bila vnovič značilna izredna gostota izidov, saj je najboljših 16 plavalcev ločilo dobrih šest desetink sekunde.

“Z izidom nisem povsem zadovoljen, vesel pa sem, da sem dobil priložnost na olimpijskih igrah. Seveda sem si želel postaviti kakšen osebni rekord, a je za mano izredno naporna sezona s študijem in plavanjem. Imel sem kar pet vrhov forme, tako da sem izredno zadovoljen z doseženim,” je po tekmi povedal Tavčar. Dodal je, da si še kako želi, da bi bil lahko eno leto profesionalni plavalec in se posvetil samo športu, kar pa je glede na pogodbo, ki jo ima z ameriško univerzo Indiana, nemogoče. Tavčar pravi, da je dokončno spoznal, da je polfinale na 100 metrov prosto na največjih tekmah zanj v prihodnje dosegljivo. “Če bi prej dosegel normo A in se v miru lahko pripravil, bi bil morda dosegljiv tudi olimpijski polfinale. Sam sem med sezono še lovil olimpijsko normo, večina tekmecev pa je imela normo potrjeno prej in se je v miru pripravila na olimpijski nastop,” je še dejal 22-letni plavalec.

V današnjem plavalnem sporedu bo Slovenija v bazenu olimpijskega parka zastopana z žensko štafeto 4 x 200 metrov prosto, kjer bodo ob Klinarjevi nastopile še njena klubska sotekmovalka Tjaša Pintar ter Ravenčanki Tjaša Oder in Janja Šegel. Slednja je s 15 leti tudi najmlajša slovenska olimpijka v Riu. STA


Najbolj brano