• Pulj
    Pulj
    Foto: Bogdan Macarol

V okolici Pulja potresna vaja Istra 2017

petek, 21. april 2017, 09:02

V okolici Pulja se bo danes začela mednarodna vaja zaščite in reševanja Istra 2017, na kateri bo sodelovalo 87 slovenskih reševalcev iz dveh enot za iskanje in reševanje v urbanih okoljih. Na vaji, ki bo simulirala potres, bo do nedelje sodelovalo skupaj približno 300 ljudi, so sporočili iz uprave za zaščito in reševanje.

LJUBLJANA, PULJ > Vaja, katere se bo udeležila enota za iskanje in reševanje v urbanih okoljih (Medium Urban Search and Rescue-USAR), vključuje različne postopke mednarodnih reševalnih intervencij, ki jih v Sloveniji razvija uprava za zaščito in reševanje v okviru državne enote za hitre intervencije. Poleg te se bo vaje udeležila tudi enota za iskanje in reševanje v urbanih okoljih ljubljanske mestne občine.

Scenarij vaje Istra 2017 temelji na predpostavki, da je Istro zahodno od Reke danes ob 8.26 prizadel potres magnitude 6,2 po Rihterjevi lestvici. Vse lokalne enote in službe so na terenu, a zaradi hudih posledic potresa Hrvaška prek bilateralnega sporazuma za sodelovanje pri varstvu pred naravnimi in drugimi nesrečami zaprosi Slovenijo za pomoč v obliki enot USAR.

Z vajo bodo slovenske enote preverile in izboljšale postopke priprav za nudenje pomoči drugim državam ob nesrečah ter vadile posebna znanja pri iskanju pogrešanih oseb v ruševinah z reševalnimi psi in geofoni.

Cilj vaje je tudi aktivno sodelovanje z ljubljansko enoto USAR glede skupnega vodenja slovenskih enot ter skupne baze za nastanitev in preverjanje pripravljenosti sistema zaščite in reševanja za pošiljanje državne enote za hitre reševalne intervencije v drugo državo, so še sporočili.

STA


Povej naprej: