V Trstu vse več stanovanj na Airbnb

V Trstu, ki je v zadnjem času zelo privlačen za turiste, vse več ljudi oddaja svoja stanovanja turistom prek spletnega portala Airbnb. Letos je teh ponudb več za 3,8 odstotka in je turistom na voljo 460 stanovanj in sob, poroča Il Piccolo.

V Furlanijo Julijsko krajino prihaja vse več turistov. V prvih 
devetih mesecih   so v primerjavi z lanskim letom zabeležili 
5,7-odsotno rast števila gostov. Foto: STA
V Furlanijo Julijsko krajino prihaja vse več turistov. V prvih devetih mesecih so v primerjavi z lanskim letom zabeležili 5,7-odsotno rast števila gostov. Foto: STA

TRST > Predsednica združenja tržaških hotelirjev Federalberghi Trieste Cristina Lipanje je ob tem za Il Piccolo izpostavila: “Pogosto gostitelji Airbnb občine ne vprašanjo za nobeno dovoljenje, ne registrirajo gostov na policiji in se izogibajo davkom.” Po njenem mnenju ne gre za posamične primere, saj so na Airbnb tudi gostitelji, ki ponujajo do 30 stanovanj. Pravi, da sistem Airbnb škodi celotni turističi verigi, ki deluje profesionalno in transparentno. Na Airbnb so pojasnili, da je “velika večina italijanskih gostisteljev zasebnikov in niso profesionalni delavci: zaradi tega jim občine ni treba vprašati za dovoljenja.”

V Furlanijo Julijsko krajino prihaja vse več turistov. V prvih devetih mesecih so v primerjavi z lanskim letom zabeležili 5,7-odsotno rast števila gostov.

Dodali so, da tipični gostitelj Airbnb v Italiji zaslužbi 2300 evrov za 26 dni na leto in da ima 87 odstotkov njihovih gostiteljev le enega ali dva oglasa. Glede fiskalne odgovornosti so pojasnili, da je to odgovornost posameznega gostitelja in je neprimerno, če ta ne prijaviti davkov, medtem ko uporablja sledljiva elektronska plačila, na spletu pa objavi fotografije hiše in svoj naslov.

Alessandro Benvenuti, ki vodi Hotel Duchi d'Aosta, je povedal, da se lahko pri Airbnb dogajajo napake posameznih gostiteljev, glede pravil pa bi morali izvajati stroge nadzore, tako kot pri hotelih. Stefano Stern, lastnik hotela Milano, je za Il Piccolo dejal, da težave ne predstavlja posameznik, ki objavi oglas, ampak primeri, ko ena oseba oddaja po pet ali deset stanovanj. “Problem ni Airbnb, ampak sistem bed & breakfast, s številnimi upravitelji, ki leta in leta delajo na nezakonit način in brez spoštovanja pravil,” meni.”

Spletno uredništvo


Najbolj brano