V Trstu se bodo spomnili Prešerna s proslavo in podelitvijo nagrad natečaja Mladike

V Trstu bo drevi v organizaciji Slovenske prosvete in Društva slovenskih izobražencev Prešernova proslava, na kateri bodo podelili nagrade literarnega natečaja revije Mladika in priznanja natečaja Mladi oder. Na prireditvi bodo nastopili Klavirski trio pri Glasbeni matici in člani Radijskega odra, slavnostna govornica bo Neva Zaghet.

France Prešeren Foto: Arhiv Pn
France Prešeren Foto: Arhiv Pn

TRST > Komisija 45. literarnega natečaja Mladike bo podelila tri nagrade za prozna dela. Prva nagrada gre v roke Manki Kremenšek Križman za novelo z naslovom Jaz. Ona. Ti?, v kateri sta prepleteni vzporedni begunski zgodbi, ki prikazujeta tragiko pribežništva, je razvidno iz zapisnika komisije.

Drugo nagrado so namenili noveli Spletni cvik cvak avtorice Marije Mercina. V delu avtorica prikaže ljubezenski odnos, ki se razvija v virtualnem svetu. Tretjo nagrado pa prejme novela Hanibal za vrati avtorice Renate Šribar o staranju oblastnega očeta in o pomoči, ki mu jo nudijo odrasli otroci.

Prav tako bodo nagradili pesniška dela. Prvo nagrado bo prejela Marica Škorjanec za cikel pesmi, v katerih niza podobe iz preteklosti in jih podoživlja. Drugo nagrado bo dobil Danilo Muršec za pesmi, ki jih označujejo zgoščeni pomeni in preprosto, vendar izbrano izrazje, tretjo nagrado pa prejme ciklus pesmi Bojane Danev. Avtorica v ciklusu, posvečenem hčerki, izraža moč družinskih spominov.

Slovenska prosveta povezuje katoliška prosvetna in kulturna društva na Tržaškem. Njena skrb je pospeševanje prosvetne in kulturne dejavnosti. Vanjo je vključenih več kot 30 društev in krožkov.

Je ustanoviteljica mesečne revije Mladika in istoimenske založbe. Ustanovila je tudi kulturna društva, ki še danes delujejo v Trstu: Društvo slovenskih izobražencev, Slovenski kulturni klub, Knjižnico Dušana Černeta in drštvo Mladi v odkrivanju skupnih poti.

Skupaj z Zvezo slovenske katoliške prosvete v Gorici že od leta 1975 podeljuje priznanje Mladi oder. To so priznanja, ki jih krovni organizaciji ljubiteljske kulture podeljujeta igralcem, režiserjem ter ljubiteljem odrske umetnosti in slovenske besede za uspehe, dosežene v preteklem letu.

STA


Najbolj brano