V Trstu je vse več mešanih porok

V Trstu je v zadnjem času sklenjenih precej medetničnih porok: tak je vsak peti sklenjen zakon, poroča Il Piccolo.

V Trstu je sklenjenih vse več mešanih zakonov. Foto: Maja Pertič Gombač
V Trstu je sklenjenih vse več mešanih zakonov. Foto: Maja Pertič Gombač

TRST > Število mešanih porok se konstantno povečuje od leta 2013 dalje. “Porast mešanih porok je neposredno povezan s porastom tujih prebivalcev tako v Italiji kot v Trstu,” je trend za Il Piccolo komentirala Ornella Urpis s tržaške univerze.

Na nivoju Italije je sicer za mešane poroke značilno, da je ženin Italijan, nevesta pa tujka. Takih zakonov je bilo lani sedem odstotkov. Situacije, ko je nevesta Italijanka, ženin pa tuji državljan, so precej redkejše, lani je bilo takih porok le dva odstotka.

V povezavi s Trstom je moč opaziti tudi spremembe glede tega, od kod prihajajo tujci, s katerimi so sklenjeni mešani zakoni. V letu 2005 so se Tržačani poročali s Hrvaticami, Romunkami, Slovenkami, Urajinkaki, Rusinjami in Brazilkami, v zadnjih letih pa se največ poročajo s Srbkinjami. Sledijo Romunke in Hrvatice, nato Ukrajinke, Brazilke, Avstrijke, Moldavijke in Slovenke. Med ženini pa so na vrhu Srbi, Romuni, Avstrijci, prebivalci Kosova, Turki, nacionalne statistične podatke povzema Il Piccolo.

Spletno uredništvo


Najbolj brano