V Sesljanu največ za meter stanovanja

V občini Devin Nabrežina se lahko ponašajo z najdražjimi stanovanji v Furlaniji Julijski krajini. Povprečna cena kvadratnega metra stanovanjskih nepremičnin se giblje med 3125 in 4600 evri, zaradi česar je najsevernejša občina na Tržaškem daleč pred drugouvrščenim Lignanom, kjer kvadratni meter stane od 2775 do 3900 evrov.

V središču Milj se cene stanovanj gibajo med 1250 in 1650 
evrov za kvadratni meter.  Foto: Peter Verč
V središču Milj se cene stanovanj gibajo med 1250 in 1650 evrov za kvadratni meter.  Foto: Peter Verč

DEVIN, NABREŽINA > Podatek so zabeležili v statističnem zborniku Regione in cifre(Regija v številkah), ki ga letno pripravlja deželna uprava. Toda devinsko-nabrežinski podžupan Walter Pertot opozarja, da gre za varljive podatke. Statistika je popačena zaradi elitnega naselja Portopiccolo v Sesljanskem zalivu.

“Tam so cene stanovanj med 3000 in 7000 evrov na kvadratni meter, kar seveda dvigne povprečje v naši občini,” razlaga Pertot: “Če pa greš v nepremičninsko agencijo, ti bodo povedali, da je cena stanovanja v Nabrežini med 1600 in 2000 evrov.”

Je pa zanimivo, da je povprečje cen stanovanj v Furlaniji Julijski krajini v primerjavi z lanskim letom ostalo povsod bolj ali manj enako, medtem ko v Devinu Nabrežini beležijo precejšen porast. Minimalne cene kvadratnega metra so se dvignile za 200 evrov, maksimalne pa za dobrih 500. Je spet kriv Portopiccolo?

“Seveda, dežela je lani začela dejansko prodajati stanovanja v Porotpiccolu, in to je dvignilo povprečje,” poudarja.

Toda iz deželnega statističnega pregleda je razvidno, da so v Devinu Nabrežini razmeroma drage tudi vile in manjše samostojne hiše. V urbanem predelu občine kvadratni meter vile stane med 2150 in 2650 evrov, kar Devin Nabrežino uvršča na visoko četrto mesto med naselji v Furlaniji Julijski krajini. Le nekoliko nižje so cene v predmestnih in podeželskih predelih Devina Nabrežine, kjer je za kvadratni meter treba odšteti med 1700 in 2350 evrov.

Kako si je treba razlagati ta podatek, ko pa v Portopiccolu ne prodajajo vil? “V tem primeru povprečje cen dvigne Devin,” odgovarja podžupan.

Najdražje vile so v središču Gradeža (do 3500 evrov) in v občini Lignano Sabbiadoro (do 3900 evrov). Visoko na lestvici 216 občin v Furlaniji Julijski krajini pa so tudi predmestni deli Trsta, Milj, Doline, Repentabra in Zgonika. Vse občine tržaške pokrajine so med prvimi dvajsetimi na deželni lestvici, v Trstu in Zgoniku pa so visoko na razpredelnici tudi po ceni stanovanj. V središču Trsta so cene med 1325 in 1675 evrov, v predmestju pa so najvišje cene že blizu 1800 evrov za kvadratni meter. V središču Milj so cene med 1250 in 1650 evrov, v predmestju pa se dvignejo do 1925 evrov.

PETER VERČ, Primorski dnevnik


Najbolj brano