V Miljah so nutrije pravcata atrakcija

V okolici Osapske reke v Miljah, še posebej v bližini nakupovalnega središča Arcobaleno, je približno 30 nutrij našlo svoj “naravni” habitat. Te so postale taka atrakcija, da v Miljah že razmišljajo o organizaciji tako imenovanega Dneva nutrij (Nutria day), s katerim želijo obiskovalce podučiti o ravnanju s temi živalmi.

V Miljah so nutrije pravcata atrakcija, kjer razmišljajo o 
organizaciji dogodka “Nutria day”. Foto: J. Arko
V Miljah so nutrije pravcata atrakcija, kjer razmišljajo o organizaciji dogodka “Nutria day”. Foto: J. Arko

MILJE > Časnik Il Piccolo piše, da se še posebej ob koncih tedna tjakaj zgrne po več sto radovednežev, ki nutrije fotografirajo in hranijo, nekateri pa jih celo želijo pobožati. Fenomen nutrij naj bi bil po pisanju časnika pod nadzorom, pojavljajo pa se manjše težave v prometu, ker je v bližini tudi dokaj prometna cesta, katero nutrije kdaj pa kdaj tudi prečkajo.

“V naslednjih dneh bom kontaktiral italijanski zavod za zaščito živali (ENPA) in se dogovoril za sestanek z njimi, na katerem bom predstavil zamisel o organizaciji dneva nutrij. Ta dogodek bi vključeval vodene oglede, s katerimi bi obiskovalce bolje informirali o teh živalih in jih podučili o ustreznem ravnanju z njimi,” je za Il Piccolo povedal predstavnik miljske policije Stefano Decolle.

Iz ENPE so namreč sporočili, da rastlinojedih nutrij ni treba dodatno hraniti. Obiskovalci jih hranijo večinoma s kruhom, ki pa lahko pusti resne posledice v njihovem metabolizmu, opozarjajo. Nutrije najdejo dovolj hrane že v porečju reke. Opozorili pa so še na to, da je nutrija divja žival, zato božanje odsvetujejo.

Spletno uredništvo


Najbolj brano