V Italiji trend namišljenih “celiakašev”

V Italiji je kar šest milijonov “bolnikov”, ki menijo, da imajo celiakijo. Ti pa po pisanju italijanskega časnika La Repubblica porabijo kar 105 milijonov evrov davkoplačevalskega denarja za nakup živil brez glutena.

Bolniki s celiakijo so alergični na gluten, ki se skriva v 
najrazličnejših živilih, testeninah, kruhu ... Foto: Ivan Merljak
Bolniki s celiakijo so alergični na gluten, ki se skriva v najrazličnejših živilih, testeninah, kruhu ... Foto: Ivan Merljak

RIM > Na to “modo”, ki jo na družabnih omrežjih množično spodbujajo slavne osebnosti, kot so Gwyneth Paltrow, Victoria Beckham in Lady Gaga, so opozorili strokovnjaki iz italijanskega združenja bolnikov s celiakijo, ki med 13. in 21. majem organizirajo tako imenovani Teden celiakije, s katerim želijo ozaveščati o resničnih nevarnostih te bolezni in dejstva, da so si italijanski bolniki s celiakijo po dolgih letih uspeli izboriti državno sofinanciranje za nakup živil brez glutena. Vsak bolnik s celiakijo v Italiji je na mesec upravičen do 90 evrov za nakup brezglutenskih živil.

La Repubblica piše, da v Italiji na leto za ta namen porabijo 320 milijonov evrov, po najnovejših podatkih pa je od tega upravičeno porabljenih 215 milijonov evrov.

Da brezglutenska dieta namišljenim bolnikom ne prinaša nobenih zdravstvenih koristi pa potrjuje raziskava ameriške Univerze v Columbiji. Raziskovalci so od leta 1986 do 2010 spremljali 65.000 žensk in 45.000 moških, ki niso ugotovili pozitivnih vplivov na zdravje.

Spletno uredništvo


Najbolj brano