V FJK in Venetu težave zaradi invazije azijskih hroščev

Severna Italija se sooča z invazijo kitajskih hroščev. Najbolj sta na udaru Furlanija julijska krajina in Veneto, kjer ljudje zaradi neverjetnega števila žuželk, ki se priplazijo v vsak kotiček njihovih domov, kličejo na pomoč gasilce. Hrošči prinašajo velike težave tudi v kmetijstvu.

 Foto: Messageroveneto.It
Foto: Messageroveneto.It

SEDEGLIANO > Spletni portal ilmessaggeroveneto.it poroča o številnih nevšečnostih, ki jih v občini Sedegliano na Videmskem povzročajo žuželke.

Za kakšne hrošče gre in ali so novost v Evropi, smo povprašali Janeza Pišota, vodjo oddelka za dezinfekcijo, dezinsekcijo in deratizacijo koprske enote centra za okolje in zdravje pri Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) ter našega strokovnega sodelavca na straneh Zdravja. “Ob branju navedb na omenjenem italijanskem portalu ni natančno navedeno, za kakšno vrste žuželk gre, zato tudi ni mogoče trditi, da gre res za kitajskega hrošča. Gre pa za hrošče iz skupine ščitastih stenic. To je velika skupina in tudi pri nas se pojavljajo tako imenovani zeleni smrdljivci, avtohtona sorta, ki ob stiku prav tako izločajo smrad in se pojavljajo zlasti jeseni,” pojasnjuje strokovnjak. Omenja, da so se bržkone omenjeni hrošči pri sosedih namnožili zato, ker so zdaj zanje ugodni pogoji za življenje - vlaga, primerne temperature ozračja in izobilje hrane. “Vrste hroščev iz skupine ščitastih stenic se hranijo z rastlinskim sokom in seveda zato na poljih povzročajo škodo. Niso pa nevarne za zdravje ljudi, čeprav so zelo moteče, še posebej, ko se zelo namnožijo,” našteva Pišot. Kako jih zatirati? V kmetijskih in drugih specializiranih trgovinah so v prosti prodaji insekticidi v spreju, paziti pa je treba, da ne pretiravamo s škropljenjem in škropimo ne neposredno to nadlogo. “Za zatiranje na velikih kmetijskih površinah pa je nujno treba za pomoč in nasvet prositi kmetijske strokovnjake,” dodaja Pišot.

Krajani pripovedujejo, da so hrošči vsepovsod. Na perilu, ki se suši zunaj, v žepih oblačil, v omarah s hrano, celo v kopalnici ... Tako hudo je, da ljudje za odstranjevanje hroščev kličejo na pomoč gasilce. Izjemno moteč je tudi smrad, ki ga oddajajo žuželke, tarnajo krajani.

Nadpovprečnemu razmnoževanju teh žuželk botruje topla in vlažna jesen, pravijo strokovnjaki. Velika škoda nastaja v nasadih sadja in zelenjave. V Sedaglianu je podžupan, ki je zadolžen za kmetijski sektor, na deželo celo naslovi prošnjo za razglasitev naravne nesreče, krajani pa od oblasti zahtevajo dezinfekcijo s pomočjo helikopterjev, kakršno so zaradi podobnih težav že izvedli v Emilii Romagni. Tam so težavo zaznali že leta 2012, a ni bila tako pereča kot letos v FJK in Venetu.

Spletno uredništvo


Najbolj brano