Umrl beneški kulturni delavec Vilijem Černo

V rojstnem Bardu je danes umrl beneški kulturni in politični delavec Viljem Černo, ki bi v ponedeljek slavil 80 let, poroča Primorski dnevnik na svojih spletnih straneh. Ob njegovi osemdesetletnici bi morala biti v ponedeljek v Vidmu slovesnost, ki naj bi se je udeležil tudi minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc.

Umrl je Viljem Černo. Foto: Tina Čič
Umrl je Viljem Černo. Foto: Tina Čič

TRST > Viljem Černo je kot učitelj služboval po več krajih v Beneški Sloveniji in si prizadeval za uveljavitev slovenščine v šoli in javnosti ter za rast slovenskih kulturnih organizacij. Leta 1998 je prejel častni znak svobode Republike Slovenije, izdal je tudi pesniško zbirko.

Černo je pred petdesetimi leti dal pobudo za ustanovitev Centra za kulturne raziskave in po njegovi zaslugi so v Bardu začeli zbirati predmete iz domačega kmečkega življenja ter jih tako rešili pred uničujočo močjo potresa. Nastal je etnografski muzej, ki je danes pričevanje preteklosti, a tudi vse bolj atraktivna turistična točka v visoki Terski dolini, piše Primorski dnevnik.

Stranka Slovenska skupnost je sporočila, da se bodo Černa spominjali kot vsestransko aktivnega družbeno-političnega delavca, vzgojitelja, kulturnega ustvarjalca in doslednega borca za pravice Slovencev na Videmskem.

STA


Najbolj brano