• Najbolj na udaru so stanovalci ulice Torino, kjer je skoncentriranih največ modnih lokalov.
    Najbolj na udaru so stanovalci ulice Torino, kjer je skoncentriranih največ modnih lokalov.
    Foto: Vir: Primorski Dnevnik

Tržaškim gostincem grozi tudi 10.000 evrov kazni

nedelja, 16. julij 2017, 19:44

V tržaški občini obratuje približno 600 gostinskih lokalov, približno deset odstotkov gostincev pa naj bi stalno kršilo pravila. Zato na tržaški občini pripravljajo nov pravilnik, ki bo predvidoma stopil v veljavo v sredini avgusta. Predvsem zaradi preglasne glasbe pred lokali so sicer najbolj na udaru stanovalci ulice Torino, kjer je skoncentriranih največ modnih lokalov, ter na Borznem trgu.

TRST > Občinski odbornik za trgovino Lorenzo Giorgi se je po poročanju Primorskega dnevnika za spremembo Cosolinijevega pravilnika o tržaški movidi odločil, ker naj bi bil ta pomanjkljiv in slab. Kot je dejal, se z dozdajšnjimi določili stanje ni popravilo, celo poslabšalo naj bi se, saj se nekateri gostinci požvižgajo na določila. Občina je zato pripravila predlog, ki so ga sprejele tako civilne iniciative, ki se borijo proti hrupnim lokalom, kot združenje gostincev Fipe. Jutri bo razprava o sklepu potekala tudi v pristojni občinski komisiji.

Ena glavnih novosti v primerjavi z dozdajšnjim pravilnikom o varstvu javnega reda in miru je po pisanju časnika ta, da večkratni kršitelji ne bodo kaznovani samo z zaporo lokala za kakšen dan, temveč jim bodo izdali plačilni nalog, ki se bo razlikoval glede na resnost prekrška. V primeru glasne glasbe, ki je sicer pred lokali dovoljena do 23. ure od nedelje do četrtka, ob koncih tedna pa do polnoči, bo za kršitelje veljala progresivna lestvica določanja glob. Če bo glasba v lokalu preglasna pol ure po določenem časovnem terminu, se bo globa vrtela od 50 do 300 evrov, če bodo mestni redarji kršitelje ujeli pol do ure in pol po urniku, bo globa znašala med 500 in 3000 evrov, kar je petkrat več kot do sedaj. Najhuje jo bodo odnesli zasačeni gostinci, ki bodo glasbo pred lokali vrteli uro in pol po dovoljenem urniku. Kršiteljem bodo izdali plačilni nalog, ki bo “težak” od dva do deset tisoč evrov.

Gostinski obrati bodo po novem glasbo začeli predvajati šele ob deveti uri zjutraj in ne več ob osmi uri, kar je veljalo do sedaj, med 14.30 in 16. uro pa je predviden obvezen premor zaradi počitka stanovalcev.

BP


Povej naprej: