Trije kiti “plesali” v morju pri Rovinju (video)

Potniki na turističnih ladjah so v sredo zvečer v morju pri Rovinju opazili tri kite, ki so plavali blizu ene od panoramskih ladij, poročajo hrvaški mediji. Kot dodajo, gre najverjetneje za zobate kite glavače, ki večinoma živijo v globljih vodah južnega Jadrana. Pristojni pa svarijo, da bi kiti lahko nasedli v plitvinah severnega Jadrana.

Včeraj okoli 17. ure so se v morju v bližini Rovinja mudili trije 
kiti. Foto: Vir: Glas Istre
Včeraj okoli 17. ure so se v morju v bližini Rovinja mudili trije kiti. Foto: Vir: Glas Istre

ROVINJ > Turisti lahko na izletih z ladjicami pri Rovinju pogosto vidijo delfine, v sredo pa so presenečeno zagledali 12-metrskega kita, ki je plaval ob ladji. Amaterski video posnetek srečanja ladje in kita, ki ga je posnel eden izmed turistov, je objavil istrski novičarski portal regionalexpress.hr.

Včeraj okoli 17. ure Tatjana Ban Bastijančić ni mogla verjeti svojim očem. Najprej je pomislila, da je v bližini svojega plovila v morju okoli Rdečega otoka v bližini Rovinja zagledala tri delfine, a bili so preveliki. Ko je prišla bližje, je ugotovila, da se v morju zabavajo trije kiti, ki so v dolžino merili približno 15 metrov. V čudovitem “plesu” kitov je Bastijanćičeva uživala kar uro in pol, piše Glas Istre. Za časnik je še povedala, da je naknadno prišla do nje informacija, da so se pred približno 20 leti v morju pri Rovinju že mudili kiti.

Nekateri turisti so poslali fotografije kitov hrvaškemu inštitutu za zaščito morja Plavi svijet, ki je potrdil, da gre za najmanj tri zobate kite glavače.

Na inštitutu so ob tem opozorili na nevarnost, da bi kiti nasedli in poginili, ker so prišli v plitvi severni Jadran. Verjetno gre za živali, ki so izgubile orientacijo in se poskušajo vrniti v globlje morje.

Spomnili so tudi, da se je pojav kitov glavačev v severnem Jadranu večkrat končal tragično za tega sesalca, ki je ena največjih morskih živali, na primer v letih 2000 in 2014 na severni jadranski obali Italije.

Spletno uredništvo


Najbolj brano