Trgovci zahtevajo, naj openski tramvaj spet vozi

Trgovci na Opčinah so podpisali peticijo, s katero zahtevajo vrnitev linije openskega tramvaja, saj jim je po njenem zaprtju zelo upadel promet, poroča Il Piccolo.

Openski tramvaj Foto: Andraž Gombač
Openski tramvaj Foto: Andraž Gombač

OPČINE, TRST> Peticijo, pod katero se je podpisalo približno 70 trgovcev, so poslali županu Trsta Robertu Dipiazzi in predsedniku Trieste Trasporti Pier Giorgiu Luccariniju, v njej pa zahtevajo, naj začne zgodovinski tramvaj spet voziti.

V Trstu sta 16. avgusta čelno trčila tramvaja, pri tem pa se je poškodovalo osem ljudi, med njimi tudi oba voznika. V nesreči sta se poškodovala tudi tramvaja. Ker gre za zgodovinska vozila, rezervnih delov zanje na trgu ni in jih je treba izdelati po naročilu, kar terja svoj čas. Pristojni so septembra za Il Piccolo napovedali, da bo vožnja s tramvajem v najboljšem primeru možna v začetku leta 2017.

V peticiji opozarjajo predvsem na gospodarsko škodo, ki so jo na Opčinah utrpeli, odkar tramvaj ne vozi. Izkazalo se je, da tramvaj ni le prevozno sredstvo, ampak je postal prava turistična atrakcija. Tudi redki turisti, ki pridejo na Opčine, se razburajajo, ker tramvaj ne vozi, pravijo na Opčinah. V gostilni Max so, denimo, zabeležili vsaj 20-odstotno znižanje prihodkov, odkar tramvaj stoji. Kdor se je z njim pripeljal na Opčine, se običajno ni ustavil le v bar ali restavraciji, ampak je zavil tudi v trgovin. Odkar tramvaj ne vozi, se je drastično zmanjšala prodaja majic, razglednic in spominkov, posvečenih tramvaju.

Nadia Bellina, predsednica konzorcija Skupaj na Opčinah, je za Il Piccolo povedala, da trgovci beležijo znaten padec dnevnega obiska, odkar tramvaj stoji. Zaradi tega želijo, da spomladi začne spet voziti, saj imajo takrat že na programu nekaj prireditev, kot je avtomobilska dirka Trst-Opčine.

Spletno uredništvo


Najbolj brano