Število galebov zmanjšali za tretjino s postavljanjem lažnih jajc

Odkar so leta 2011 začeli s projektom zmanjševanja populacije galebov s postavljanjem lažnih jajc, se je na področju Poreča število galebov zmanjšalo za tretjino, poroča Glas Istre.

Galebi živijo povprečno 35 let, razmnožujejo pa se tekom 
celega življenja.  Foto: Maksmiljana Ipavec
Galebi živijo povprečno 35 let, razmnožujejo pa se tekom celega življenja.  Foto: Maksmiljana Ipavec

POREČ > Rezultat projekta so nedavno predstavili v Poreču, enako metodo za zmanjševanje populacije galebov pa uporabljajo tudi na območju Rovinja in Novigrada.

Galeb v povprečju živi 35 let in se razmnožuje tekom celega življenja. Kjer je hrana, je tako tudi veliko galebov. Čeprav se zaradi kril lahko premikajo, pa praviloma ne zapuščajo območja, kjer imajo na razpolago večje količine hrane. Zaradi ogrožanja zdravja ljudi so se na območju Poreča odločili na zmanjševanje populacije galebov z nameščanjem lažnih jajc; v šestih letih so na področju od Novigrada do Rovinja postavili kar 11.000 lažnih jajc. Da bi projekt uspešno nadaljevali, se nameravajo sedaj posvetiti tudi izobraževanju. To vključuje tudi navodila turistom, naj ne hranijo galebov.

V prihodneje nameravajo tudi pripraviti zašiteno območje s hrano za galebe, s čimer bodo ljudje še dodatno zaščitili pred napadi galebov, ki prežijo na hrano, ki jo lahko ukradejo. Kadar hrane začne zmanjkovati, postanejo še bolj agresivni. S postavljanjem lažnih jajc bodo postopoma galebe umaknili iz urbanega prostora, namere in ugotovitve nosilcev projekta povzema Glas Istre.

Spletno uredništvo


Najbolj brano