• Slovenski premier Miro Cerar
    Slovenski premier Miro Cerar
    Foto: Tomaž Primožič/Fpa

Slovenska manjšina v Italiji zaskrbljena zaradi novega italijanskega volilnega zakona

petek, 22. september 2017, 16:17

Predsednika Sveta slovenskih organizacij in Slovensko kulturno-gospodarske zveze (SKGZ) Walter Bandelj in Rudi Pavšič sta v pismu predsedniku republike Borutu Pahorju in premierju Miru Cerarju izrazila zaskrbljenost glede novega italijanskega volilnega zakona in zastopanosti slovenske manjšine v italijanskem parlamentu.

TRST > Predsednika krovnih organizacij slovenske narodne skupnosti v Italiji sta pojasnila, da bodo v italijanskem parlamentu razpravljali o novem volilnem zakonu, ki bo določil novo sestavo senata in poslanske zbornice. Osnutek volilnega zakona predvideva izvolitev 64 odstotkov parlamentarcev s proporcionalnim sistemom, 36 odstotkov pa bi jih bilo izvoljenih z enomandatnimi volilnimi okrožji.

Kot sta izvedela iz medijev, bodo za nemško in francosko manjšino na Južnem Tirolskem oziroma v dolini Aoste našli primerne rešitve, ki bodo obema manjšinama zagotavljale prisotnost v obeh domovih parlamenta. "Veliko bolj ohlapen in negotov pa je pristop do slovenske narodne skupnosti, ki ni deležna enake obravnave kot francoska in nemška manjšina," sta opozorila Bandelj in Pavšič.

Zato sta v pismu pozvala slovenske politike, naj odločno posredujejo pri pristojnih državnih predstavnikih Italije, da bo nov volilni zakon vseboval taka določila, ki bodo slovenski narodni skupnosti trajno zagotovila prisotnost v obeh domovih parlamenta.

Izrazila sta prepričanje, da bodo slovenski predstavniki primerno nagovorili italijanske državne predstavnike in da jim bo "Slovenija postavila vprašanje slovenskega zastopstva v italijanskem parlamentu na najvišjo raven institucionalnih, diplomatskih in političnih odnosov s prijateljsko sosedo Italijo, ki je dolžna to vprašanje dokončno urediti".

Kot sta dodala, se prijateljstvo in sodelovanje obeh držav kaže tudi na ravni zaščite narodnih manjšin, pri čemer je Slovenija predstavnikoma italijanske in madžarske narodne skupnosti zagotovila mesto v državnem zboru.

"V tem trenutku pa je pravi čas za popravke, saj je osnutek volilnega zakona v obravnavi v pristojni komisiji, kjer je lažje dopolniti zakonsko besedilo v zgoraj prikazanem smislu," sta še zapisala Bandelj in Pavšič v pismu, ki sta ga poslala Pahorju in Cerarju ter zunanjemu ministru Karlu Erjavcu, predsedniku DZ Milanu Brglezu, ministru za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazdu Žmavcu, veleposlaniku Slovenije v Rimu Bogdanu Benku in generalnemu konzulu Slovenije v Trstu Vojku Volku.

STA


Povej naprej:

 
Mnenja