S tramvajem iz Trsta na Opčine šele poleti

Do poletja tako imenovana Openska proga ne bo obratovala. Razloga? Preiskava glede vzroka nesreče in popravilo tramvajev, ki se bo po pisanju Il Piccola najverjetneje zavleklo do poletja.

Do poletja tako imenovana Openska proga ne obratovala.  Foto: Andraž Gombač
Do poletja tako imenovana Openska proga ne obratovala.  Foto: Andraž Gombač

TRST > V Trstu sta na tako imenovani Openski progi 16. avgusta letos čelno trčila tramvaja. Poškodovanih je bilo osem ljudi, med njimi tudi oba voznika, nihče pa ni bil poškodovan huje. Kljub temu da tramvaja nista vozila s hitrostjo več kot 20 kilometrov na uro, je bilo trčenje zelo silovito.

Proga tramvaj Trst-Opčine predstavlja simbol “habsburškega Trsta”. Odprli so jo leta 1902 in vse od tedaj neprekinjeno povezuje mestno središče s kraško planoto. Openska proga je edina tramvajska proga v Evropi s tako strmim naklonom. Na odseku, dolgem en kilometer, je namreč naklon kar 26-odstoten.

Primorski dnevnik je pred časom pisal, da naj bi se zataknilo pri komunikaciji med trojico zaposlenih pri prevoznem podjetju. Eden od tramvajev je bil namreč na poskusni vožnji, kakršne opravljajo vsak dan, da bi preverili, ali je z določenim tramvajem vse v redu. Ko so na progi med Trstom in Opčinami trije tramvaji na redni vožnji, promet urejajo semaforji, ko se jim pridruži še četrti tramvaj na poskusni vožnji, pa nadzor prevzame osebje operativnega centra podjetja Trieste Trasporti.

Preiskujejo 49-letnega voznika tramvaja Stefana Schivija. Šele, ko bo preiskava zaključena, se bodo lahko v Trieste Trasporti lotili popravila tramvajev.

Spletno uredništvo


Najbolj brano