Prvi istospolni “da” v deželi FJK

V mestni hiši v Tržiču so v torek opoldne sklenili prvo zakonsko zvezo med istospolnima partnerjema v Furlaniji Julijski krajini. Svoje razmerje sta s poroko zapečatila 48 in 55 let stara moška, ki sta pred javnostjo želela ostati anonimna.

 Foto: Pixabay.Com
Foto: Pixabay.Com

TRŽIČ > Obred so izpeljali intimno, brez velikega pompa v eni od pisarn mestne hiše. Celo županja Silvia Altran je za sklenitev zveze izvedela šele popoldne, poroča časnik Il Piccolo.

Potem ko so maja v Italiji sprejeli nov zakon (oprijel se ga je naziv zakon Cirinna', po predlagateljici, senatorki Demokratske stranke Monici Cirinna'), so se v Tržiču hitro prilagodili novi zakonodaji in povabili tako hetero kot homoseksualne pare k registraciji njihovih zvez.

Zakon o partnerski zvezi, ki je bil v slovenskem državnem zboru sprejet 20. aprila letos in je začel veljati 24. maja, se bo začel uporabljati konec februarja 2017. Partnerska zveza bo odtlej prinašala enake pravice in dolžnosti istospolnim parom, kot jih imajo poročeni pari. Zakon pa uvaja tudi zaščito za partnerje, ki zveze formalno niso sklenili, saj je takšna skupnost v vsem enaka zunajzakonski skupnosti partnerjev različnega spola. Omejitvi, ki ostajata, pa sta, da istospolni par ne more kandidirati v postopkih za skupno posvojitev otroka, prav tako ne more uporabiti postopkov oploditve z biomedicinsko pomočjo.

Par iz Tržiča je v torek združila v civilno zakonsko zvezo občinska predstojnica za socialne zadeve Cristiana Morsolin. Za časnik Il Piccolo je povedala, da je bil obred miren in čustven, mlajši izmed moških, ki je transeksualec iz Brazilije, pa da si je za to priložnost nadel elegantno žensko obleko.

“V Tržiču smo napredni. Že večkrat smo dokazali, da smo na področju človekovih pravic pred časom,” je komentirala tržiška županja Silvia Altran. Dodala je, da sama ne bi imela nikakršnih zadržkov, če bi istospolni par želel skleniti zvezo v poročni dvorani. Njen tržaški kolega Roberto Dipiazza se je namreč nedavno odločil drugače in z negostoljubno gesto dvignil precej prahu v javnosti. Tržačanoma, ki sta julija zaprosila za sklenitev civilne zakonske zveze, so iz Dipiazzove uprave sporočili, da zanju poročna dvorana ni na voljo, da pa se lahko poročita v eni od občinskih pisarn, kjer sicer običajno podpisujejo ločitve. ILONA DOLENC


Najbolj brano