Plinski terminal v Žavljah: Alpe Adria Green s pritožbo na Evropsko komisijo

Okoljevarstvena organizacija Alpe Adria Green je na Evropsko komisijo in Evropski parlament naslovila pritožbo zaradi kršitve evropske direktive v zvezi z nameravano gradnjo plinskega terminala v Žavljah. Italijanska vlada je namreč maja lani izdala dovoljenje za uplinjevalnik, pri čemer je Italija po mnenju organizacije podala lažne informacije.

Okoljevarstvena organizacija Alpe Adria Green je na Evropsko komisijo in Evropski parlament naslovila pritožbo zaradi 
kršitve evropske direktive v zvezi z nameravano gradnjo 
plinskega terminala v Žavljah. Foto: ZDRAVKO PRIMOŽIČ/FPA
Okoljevarstvena organizacija Alpe Adria Green je na Evropsko komisijo in Evropski parlament naslovila pritožbo zaradi kršitve evropske direktive v zvezi z nameravano gradnjo plinskega terminala v Žavljah. Foto: ZDRAVKO PRIMOŽIČ/FPA

LJUBLJANA > Leta 2009 je italijansko ministrstvo za okolje družbi Gas Natural izdalo oceno o vplivih na okolje v zvezi s predlagano gradnjo uplinjevalnika v Žavljah. Dokument sta tako Evropska komisija kot komisija za peticije Evropskega parlamenta večkrat obravnavali, so v sporočilu zapisali v Alpe Adria Green.

Slovenija je glede umestitve objekta v ta prostor po njihovih navedbah večkrat izrazila nasprotovanje, enako velja za obalne slovenske občine, tržaško pokrajino in skoraj vse okoljske organizacije. Vendar italijansko ministrstvo "kljub vsemu temu še vedno ignorira ta nasprotovanja in je izdalo postopek tudi za predlagan plinovod, ki bi povezoval načrtovan uplinjevalnik z italijansko plinsko mrežo".

S tem je ministrstvo po mnenju organizacije kršilo evropske normative in ni upoštevalo mnenj tistih, ki se s tem projektom ne strinjajo. "Ni upoštevalo težav, ki bi nastale zaradi onesnaževanja morja, kar bi privedlo do hudih posledic za slovenske teritorialne vode in za varnost njenih državljanov," menijo v Alpe Adria Green.

Po njihovih ocenah je kršilo tudi evropske normative. Uplinjevalnik in plinovod sta po njihovih navedbah namreč medsebojno povezana, zaradi česar bi ju morali obravnavati skupaj, ne pa zanju izvesti dva ločena postopka. Manjka tudi strateška okoljska ocena.

Evropska komisija je po navedbah Alpe Adria Green italijansko okoljsko ministrstvo tudi vprašala, ali je bil načrt uplinjevalnika ocenjen po postopku, ki ga določa evropska direktiva. Predstavniki Italije so na to odgovorili, da "dotični projekti niso del načrta in so s tem prikrili dejstvo, da bi moral biti omenjeni načrt uplinjevalnika še potrjen s strani tržaškega pristanišča in s strani tržaške občine".

Evropska komisija po navedbah Alpe Adria Green kljub tem lažnim informacijam ni odprla postopka o kršitvi evropskih direktiv in marca 2012 je družba Gas Natural predstavila elaborata načrta tržaškemu pristanišču in tržaški občini, ne da bi za omenjeni načrt izvedla strateško ocenjevanje okolja. S tem je po mnenju Alpe Adria Green kršila direktivo.

V okoljevarstveni organizaciji Evropsko komisijo tako pozivajo, naj spoštuje evropske direktive in izvede postopek kršitve v zvezi s to zadevo.

STA


Najbolj brano