Papež bo za rojstni dan prejel očala iz 1600 let stare oljke

Za svoj 80. rojstni dan, ki bo 17. decembra, bo papež Frančišek prejel prav posebno darilo. Zakonca Jeromel sta še s pomočjo sina iz 1600 let stare oljke izdelala lesena očala, ki mu jih bodo osebno predali jutri v Vatikanu.

Zakonca Jeromel sta še s pomočjo sina iz 1600 let stare oljke 
izdelala lesena očala, ki mu jih bodo osebno predali v 
Vatikanu. Foto: Vir: Novilist.Hr
Zakonca Jeromel sta še s pomočjo sina iz 1600 let stare oljke izdelala lesena očala, ki mu jih bodo osebno predali v Vatikanu. Foto: Vir: Novilist.Hr

RIM > Viktor in Sanda Jeromel sta se sicer že pred 30 leti iz Slovenije odselila na Hrvaško, kjer sta si v manjšem kraju Prezid v Gorskem Kotarju ustvarila dom ter lesarsko delavnico, v kateri izdelujeta najrazličnejše predmete, predvsem loke in samostrele. V zadnjem času pa sta se posvetila izdelavi lesenih očal “z dušo”, kot pravita.

“Pred časom sem srečal slovenskega izumitelja Petra Florjančiča, ki nosi naša očala. Dejal mi je, da so tako lepa in kakovostna, da bi jih lahko celo papež nosil,” je povedal Viktor Jeromel za časnik Il Piccolo. Tu se je rodila ideja za omenjeni projekt, ki pa se jim je na začetku zdel nedosegljiv. Vse dokler ni na Brionih zagledal impozantno 1600 let staro oljko in ugotovil, da bi se lahko ideja konkretizirala, ampak potreboval je še dovoljenje Nacionalnega parka Brioni. Na direkcijo parka je naslovil prošnjo, če bi mu lahko odstopili eno manjšo vejo oljke in jim pojasnil svoj namen. Na njegovo veliko presenečenje so v parku njegovi prošnji ugodili in tako je dobil vejo, ki jo je močna burja odlomila in so jo shranili v parku. Prav tako so mu izdali tudi dokument, ki je potrjeval, da gre za del 1600 let stare oljke. Tako se je Jeromel hitro lotil dela, ker pa je dobil manjši kos lesa, ni smel storiti nobene napake. Naposled mu je s pomočjo žene in sina uspelo narediti brezhibna očala in še pripadajočo škatlico, a potreboval je še en čudež - priti v stik z Vatikanom. Kontaktiral je hrvaško ambasado v Vatikanu, ki je stopila takoj v akcijo. Po vrsti preverjanj so jih povabili na sveti sedež, kjer bodo jutri papežu predali darilo.

Spletno uredništvo


Najbolj brano