Pahor: Šola v Špetru sidrišče slovenskega naroda v Benečiji

Predsednik republike Borut Pahor se je danes udeležil slavnostnega odprtja obnovljenih prostorov državne večstopenjske šole s slovensko-italijanskim dvojezičnim poukom Pavel Petričič v Špetru. Kot je dejal v nagovoru, je prav šola, ki se znova odpira v Špetru, sidrišče slovenskega naroda v Benečiji.

Predsednik republike Borut Pahor se je danes udeležil  
odprtja obnovljenih prostorov državne večstopenjske šole s 
slovensko-italijanskim dvojezičnim poukom Pavel Petričič v 
Špetru. Foto: Daniel Novakovic/Sta
Predsednik republike Borut Pahor se je danes udeležil odprtja obnovljenih prostorov državne večstopenjske šole s slovensko-italijanskim dvojezičnim poukom Pavel Petričič v Špetru. Foto: Daniel Novakovic/Sta

ŠPETER > V nagovoru je predsednik republike Borut Pahor tudi izpostavil pomembno sporočilo današnjega dne, ki pripoveduje, da “vsak od nas govori svoj materni jezik, pripada svojemu narodu in hkrati vsi pripadamo eni širši domovini, ne samo zato, ker ta tolerira naše različnosti, ampak jih tudi spodbuja”, so sporočili iz urada predsednika republike.

“V tej šoli se otroci navajajo na življenje, v katerem je treba spoštovati različnost in ostati zvest svoji tradiciji,” je dejal predsednik Pahor in zaključil z mislijo, da moramo negovati identiteto, zlasti jezikovno, negovati multikulturnost in odprtost ter spoštovati drugačnosti - prav to zagotavlja vsem nam mirno in varno življenje, tistim, ki šele vstopajo vanj, pa obeta, da bodo s svojimi talenti lahko izsanjali svoje sanje.

Po prireditvi si je predsednik republike ogledal Slovensko multimedialno okno - Finestra multimediale slovena (SMO), muzej, ki je bil urejen v Špetru v okviru strateškega projekta JEZIKLINGUA. Muzej sta mu predstavila predsednik Društva za slovensko kulturo Giorgio Banchig, ki velja za enega najboljših poznavalcev zgodovine beneške Slovenije, in ga je Pahor lani odlikoval z medaljo za zasluge za prizadevno delo za ohranitev slovenskega jezika, kulture in zavesti, ter Donatella Ruttar, ki je zasnovala, načrtovala in koordinirala gradnjo muzeja.

Za konec pa je predsednik dejal, da je bil današnji obisk te šole najlepša priložnost za prvi obisk slovenskega predsednika v Špetru. “Za nič na svetu ne bi želel zamuditi te čudovite prireditve, danes, tu v Špetru,” je dejal.

Otvoritev dvojezične šole v Špetru je spremljal kulturni program v izvedbi učencev šole in zbora Fajnabanda iz Benečije.

Zgodovina državne večstopenjske šole s slovensko-italijanskim dvojezičnim poukom sega v leto 1984, ko je začela z delovanjem s petimi učenci v vrtcu in se do danes razširila do srednje šole prve stopnje, ki jo obiskuje 276 učencev iz 22 različnih občin v videmski pokrajini.

V zadnjih letih je šola doživela proces obnovitve nekaterih delov zgradbe, ki so bili dotlej iz varnostnih razlogov zaprti. Obnova je bila končana decembra lani, januarja letos je pouk ponovno stekel v obnovljenih prostorih, na prvotni lokaciji, slavnostna otvoritev pa je bila danes. Šola je bila s prenovitvijo tudi uradno preimenovana v šolo Pavla Petričiča, ki tudi za mlade rodove predstavlja človeka, ki zna ohraniti in širiti vrednote miru, strpnosti in medsebojnega spoznavanja s ciljem, da se ohrani bogato jezikovno in kulturno izročilo.

Njegovo življenjsko pot je na slovesnosti predstavila dolgoletna ravnateljica dvojezične šole v Špetru Živa Gruden, ki jo je predsednik Pahor decembra lani odlikoval z medaljo za zasluge za izjemen prispevek k utrjevanju temeljev slovenske jezikovne in kulturne identitete v slovenski Benečiji.

STA


Najbolj brano