Ovce so oskubile veje oljk

Ovce, ki se prosto pasejo, so naredile škodo v oljčnikih na območju Vodnjana, poroča Glas Istre.

 Foto: Vir: Glas Istre
Foto: Vir: Glas Istre

VODNJAN > Na to je časnik opozoril oljkar Livio Cossara iz Vodnjana, ki so mu ovce minuli teden pojedle oskubile veje oljk, “Jezen sem in razočaran. Šel sem pogledat oljčnik po burji in ugotovil, da so vse spodnje veje na oljkah oskubljene. To je že drugič v kratem času in ne vem, kako to preprečiti,” je povedal za Glas Istre in dodal, da so jo najslabše odnesle majhne oljke, na katerih ni ostal niti list. “Sosed je postavil žico na suhi zid, da prepreči prihod ovac, a to ne pomaga, saj jim pastr odpre vrata, da grejo noter,” je še pojasnil.

Oljkari pogosto naletijo na ovce v oljčnikih. Cossara je povedal, da sta s sosedom nameravala primer prijaviti policiji, a sta počakala, da bi ovce ujela, saj so jim policaji pred tem svetovali, naj ovco zadržijo ali ji odvzamejo identifikacijsko označbo z ušesa.

“Sedaj bi morali to sami reševati, a ne moremo niti takoj poklicati policijo, saj do nekaterih oljčnikov težko prideš. A ko bi ujel pastirja ali nagnal ovce s kamenjem iz suhega zidu, bi lahko dobil prijavo, da rušim suhi zid, da napadam živali ali da grozim človeku. Tega nam res ni treba,” pravi Cossara. V preteklosti je že več srečanj s pastirji v oljčnikih, ki so bial na robu indicenta.

Spletno uredništvo


Najbolj brano