Okoljevarstveno soglasje italijanskega ministrstva korak k žaveljskem terminalu

Italijansko okoljsko ministrstvo je v soglasju z ministrstvom, pristojnim za turizem, izdalo dekret o okoljski skladnosti projekta podvodnega plinovoda med Trstom, Gradežem in Vilešem, je poročal tržaški Il Piccolo. S tem naj bi ponovno oživili načrt o plinskem terminalu pri Žavljah. V deželi Furlaniji - Julijski krajini napovedujejo pritožbo.

Okoljevarstveno soglasje italijanskega ministrstva je korak k 
oživitvi  načrta o plinskem terminalu pri Žavljah. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Okoljevarstveno soglasje italijanskega ministrstva je korak k oživitvi načrta o plinskem terminalu pri Žavljah. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

TRST > Prav dokončno soglasje plinovodu je bilo namreč pogoj za sklic servisne konference, ki naj bi odločala o sprejetju projekta plinskega terminala, je za časnik pojasnil nepovezani poslanec v rimskem parlamentu Aris Prodani.

Predstavnica dežele Furlanije - Julijske krajine Sara Vito pa je ponovila stališče dežele, in sicer da nasprotujejo tako uplinjevalniku v Žavljah kot tudi plinovodu med Trstom, Gradežem in Vilešem, ki ga načrtuje družba Snam. “Jasno je, da bi bila projekta funkcionalno povezana in da torej brez uplinjevalnika nima smisla razmišljati o gradnji plinovoda,” je dejala.

Kot je dodala Vitova, so tudi že sprejeli odločitev, da se na sklep ministrstva pritožijo. Po njenih besedah sklep kot tak sicer ne bo vplival na končno odločitev, saj bo gospodarsko ministrstvo šele zdaj, po sprejetju dekreta, lahko sklicalo servisno konferenco o plinskem terminalu. Na servisni konferenci pa bo dežela ponovila svoje nasprotovanje terminalu, tako zaradi njegove predimenzioniranosti kot zaradi njegove neskladnosti z razvojem tržaškega pristanišča, je navedla.

STA


Najbolj brano