Nenavadna smrt deklice zaradi malarije v Italiji

V Italiji poročajo o smrti štiriletne deklice zaradi malarije. A deklica iz Trenta ni bila nikoli v nobeni državi z malarijo, počitnice je s starši preživela v letovišču Bibione v bližini Lignana. Zdravniki pa zdaj preiskujejo možnost, da se je že pred nekaj tedni okužila v bolnišnici v Trentu.

Fotografija je simbolična
Fotografija je simbolična 

TRENTO > Deklico so pred dnevi zaradi zdravstvenih težav sprejeli v bolnišnici v Trentu, od tam pa so prepeljali v Brescio, a ji niso mogli več pomagati, v noči na ponedeljek je tam umrla. Zdravniki so vzrok okužbe pripisali piku komarja, ki prenaša malarijo.

Deklica nikoli ni bila v deželah, kjer je tveganje za okužbo z malarijo, je pa bila v bolnišnici v Trentu, kjer se je že sredi avgusta zdravila zaradi diabetesa, v stiku z otrokoma, ki sta se z malarijo okužila na potovanju po Burkini Faso.

Zdravniki v tej bolnišnici zdaj ugotavljajo, da so le nekatere vrste komarjev zmožne prenašati bolezen s človeka na človeka in ta vrsta v Italiji dosedaj ni bila prisotna. Dopuščajo pa možnost, da se zaradi podnebnih sprememb in višjih povprečnih temperatur nekatere vrste komarjev prilagajajo, pojavljajo pa se tudi druge.

Po poročanju časnika Il Piccolo se bo z nenavadnim primerom smrti deklice zaradi malarije ukvarjala posebna skupina strokovnjakov, med njimi tudi strokovnjaki za tropske bolezni, ki jih je v bolnišnici v Trentu in v Brescii napotilo italijansko ministrstvo za zdravje.

KG


Najbolj brano