Nad župnika zaradi migrantov

“To je barbarsko in strahopetno dejanje, ki priča o globoki človeški nezrelosti,” se je na dejanje, ki močno odmeva v Trstu in okolici, odzval župnik v Žavljah Paolo Iannaccone. V nedeljo dopoldne so neznanci na njegovem avtu razbili zadnjo luč, dejanje pa vsi razumejo kot ustrahovanje zaradi njegovega gostoljubja prebežnikom in migrantom.

Fotografija je simbolična.
Fotografija je simbolična. 

ŽAVLJE > “Gre za sporočilo ustrahovanja, po katerem v mojem srcu klije molitev, da bi se znižali toni in ponovno vzpostavil civilizirani glas,” je v nedeljo popoldne na svojem facebook profilu zapisal žaveljski župnik Paolo Iannaccone, potem ko je sporočil, da so se neznanci verjetno med mašo znesli nad njegovim avtom. Razbili so zadnjo luč.

V Trstu in okolici nihče ne dvomi, kaj razbita luč na župnikovem avtu pomeni. Župnik Iannaccone je namreč odkrit zagovornik prebežnikov in migrantov, zanje namerava tudi odpreti vrata nekdanjega doma častnih sester v Žavljah. Vandalsko dejanje se je zgodilo po odkritem nasprotovanju nastanitvi migrantov v Žavljah.

Skupina domačinov namreč podpisuje peticijo proti migrantom v Žavljah, ki jo bodo poslali tržaškemu perfektu, miljski županji, tržaški škofiji in miljskemu občinskemu svetu. Podpisniki nasprotujejo predvsem lokaciji centra za migrante ob šoli, športnih objektih in cerkvi. Podpisniki trdijo, da so številni otroci, mladostniki in starejši, ki živijo v neposredni bližini, preveč ranljivi del družbe, da bi v njihovo bližino naselili migrante.

Miljska županja Laura Marzi jim odgovarja, da je bila občina obveščena o namerah v stavbi v zasebni lasti, da so o tem obvestili javnost in da bi bil sprejemni center v Žavljah začasen ter predvsem namenjen prenočitvam migrantov. Po njenem mnenju torej ne bi imel nikakršnega vpliva na okoliške prebivalce. O poškodovanju župnikovega avta pa županja pravi, da so storilci s tem dejanjem pokazali najnižjo možno raven ustrahovanja. DC


Najbolj brano