Na Hrvaškem aktualne Titove oljke v Istri

Hrvaški poslanec v Evropskem parlamentu Ivan Jakovčić (Alde) je na svojem profilu na Facebooku pozval hrvaški svet za soočanje s posledicami oblasti nedemokratičnih režimov, naj odloča tudi o usodi oljk v hrvaški Istri. Ob tem je objavil fotografijo iz zraka nasada oljk, ki so bile blizu Poreča posajene v obliki napisa Tito.

Zgodovinske vloge nekdanjega jugoslovanskega voditelja 
Josipa Broza Tita na Hrvaškem niso nikoli v celoti znanstveno 
obdelali, del hrvaške javnosti pa vidi Tita izrecno kot diktatorja in zločinca. V Istri Tito velja za bolj pozitivno osebo. Foto: Arhiv Pn
Zgodovinske vloge nekdanjega jugoslovanskega voditelja Josipa Broza Tita na Hrvaškem niso nikoli v celoti znanstveno obdelali, del hrvaške javnosti pa vidi Tita izrecno kot diktatorja in zločinca. V Istri Tito velja za bolj pozitivno osebo. Foto: Arhiv Pn

ZAGREB > Hrvaška vlada je prejšnji teden ustanovila svet za soočanje s posledicami oblasti nedemokratičnih režimov, ki naj bi po enem letu med drugim predlagal, kako naj bi obravnavali simbole totalitarnih režimov 20. stoletja.

"Naj komisija za soočanje z zgodovino odloča tudi o sajenju oljk v Istri, svetovni regiji številka ena glede kakovosti olja," je v torek zapisal Jakovčić, ki je tudi član opozicijske Istrske demokratske skupščine (IDS). Bil je tudi dolgoletni predsednik IDS, v Sloveniji pa je znan zaradi prizadevanj za izjemo zaščitene označbe terana za hrvaške vinarje.

Jakovčić je objavil tudi fotografijo iz zraka, na kateri je videti oljke, s katerimi so napisali Tito. Oljke se nahajajo v kraju Tar-Varbriga med Porečem in Novigradom.

V Istri Tito velja za pozitivno osebo

Zgodovinske vloge nekdanjega jugoslovanskega voditelja Josipa Broza Tita na Hrvaškem niso nikoli v celoti znanstveno obdelali, del hrvaške javnosti pa vidi Tita izrecno kot diktatorja in zločinca. V Istri Tito velja za bolj pozitivno osebo, predvsem zaradi tega, ker so partizanske sile med drugo svetovno vojno osvobodile polotok italijanskega fašizma in ga vrnile hrvaški matici.

Titov oljčni nasad je velik približno 0,2 hektarja in je uvrščen tudi v hrvaški sistem kmetijskih podpor pod imenom Tito, je v torek objavil hrvaški kmetijski portal agroklub.com. Ocenili so, da nasad predstavlja "nostalgijo ali šalo na račun sinonima bivše države". Hrvaški mediji so pred nekaj leti poročali o Titovem nasadu oljk v Istri, ki šteje 88 dreves, kar je tudi število let, ki jih je doživel Broz. Vsaka črka je velikosti približno 20 metrov, celoten napis pa je širok približno 70 metrov. Napis je možno prebrati tudi na Google maps.

Nasad dreves simbolizira mir

Prebivalci Vabrige so pred leti za hrvaške medije potrdili, da so nasad dreves, ki simbolizirajo mir, zasadili nekaj let po Titovi smrti leta 1980, ko so v nekdanji Jugoslaviji na podobne načine z 88 rožami, drevesi ali kamni ohranjali spomin na jugoslovanskega predsednika ter obenem negovali kult osebnosti, ustvarjen še v času Titovega življenja.

V Vabrigi so prepričani, da njihov nasad oljk živi še danes, napisa pa ni mogoče prepoznati drugače kot iz zraka.

STA


Najbolj brano