Letos se bo na Okusih ob meji predstavilo 44 držav na 350 stojnicah

Največji vinsko-kulinarični festival v Trivenetu Okusi ob meji bo že 14. zasedel goriške ulice in trge od četrtka, 21. septembra, do nedelje, 24 septembra. Letos se bo s svojo gastronomsko ponudbo predstavilo 44 držav na več kot 350 stojnicah.

Lani so Okusi ob meji v Gorico privabili več kot 700.000 
ljudi. Foto: Pierluigi Bumbaca
Lani so Okusi ob meji v Gorico privabili več kot 700.000 ljudi. Foto: Pierluigi Bumbaca

GORICA > Lani so Okusi ob meji v Gorico privabili več kot 700.000 ljudi. Letos bo ulice in trge mestnega središča krasilo 23 vasi. Nekaj bo tudi novosti, med drugim se bodo prvič predstavile Rusija in azijske republike, vrača pa se tudi vegetarijanska vas. V velikem številu se bodo prireditve udeležile italijanske dežele, ki bodo pripravile vse svoje specialitete, potrjena pa je tudi vas kruha, testenin in pice, ki bo letos imela še več stojnic z raznimi kruhki, domačimi testeninami in dišečimi hlebčki ter pogačami. V primerjavi s prejšnjimi leti bo precej razširjena tudi severnoevropska vas, ki bo gostila stojnice iz Velike Britanije in Skandinavije. Številčno največji bosta vas ameriške celine, ki bo vključevala tudi Španijo, ter orientalska vas, ki bo s svojimi okusi obiskovalce popeljala na Kitajsko, Japonsko, Tajsko, v Vietnam in še nekatere druge države. Potrjeni sta balkanska in slovenska vas kot tudi avstrijska in francoska vas. Za zabavo bo poskrbljeno v vasi Goriški aperitiv, kjer se bodo združili mestni bari, medtem ko se bo v latinski vasi plesalo. Še bolj pestra bo tudi ponudba za ljubitelje morskih jedi: v morski vasi vas bodo pričakale majhne restavracije, v jadranski pa ribiške zadruge.

Trg Sv. Antona in trg Cavour se bosta združila v Trg okusov, kjer bodo predstavljene izbrane kulinarične dobrote iz Furlanije Julijske krajine ter drugih krajev. Na trgu Sv. Antona bodo tudi letos srečanja in kuharske delavnice z znanimi kuharskimi mojstri ter televizijskimi osebnostmi v okviru Salona okusov, ki ga bo v četrtek, 21. septembra, ob 17. uri otvorila priznana kuharska mojstrica Antonia Klugmann, sicer sodnica v novi sezoni italijanskega Masterchefa.

Družba Trenitalia pa bo zagotovila 47 izrednih vlakov, ki bodo Gorico povezovali z Vidmom, Trstom in Pordenonom. Do mestnega središča bo na voljo avtobusni prevoz, pri čemer bodo avtobusi krožili med železniško postajo in različnimi parkirišči. Gorica bo povezana tudi z Novo Gorico s čezmejnim vlakcem, kar predstavlja odlično priložnost za obisk ne samo festivala, ampak tudi mesta na drugi strani meje. Vlakec bo vozil vsake pol ure: v petek, 22. septembra, od 18. ure do polnoči, v soboto, 23. septembra, od 11. ure do polnoči, v nedeljo, 23. septembra, pa od 11. do 22. ure.

Spletno uredništvo


Najbolj brano