Krovni organizaciji Slovencev v Italiji prosita Pahorja za posredovanje

Predsednika krovnih organizaciji Slovencev v Italiji, Slovenske kulturne in gospodarske zveze in Sveta slovenskih organizacij, Rudi Pavšič in Walter Bandelj, sta glede novega italijanskega volilnega zakona pisala predsedniku republike Borutu Pahorju in ga zaprosila za posredovanje.

Predsednik republike Borut Pahor Foto: Leo Caharija
Predsednik republike Borut Pahor Foto: Leo Caharija

TRST > "V tem smislu se obračava na vas s prošnjo, da bi v okviru dobrososedskih in prijateljskih odnosov, ki jih vzdržujete s predsednikom italijanske države Sergiom Mattarello, posredovali naša pričakovanja," sta zapisala Pavšič in Bandelj.

Kot sta še poudarila v pismu, je izrednega pomena, da Slovenija podpre prizadevanja manjšine glede zakona.

Slovenska narodna skupnost v Italiji si prizadeva, da bi nov volilni zakon upošteval kriterije, na podlagi katerih bi bila omogočena izvolitev slovenskega predstavnika v poslanski zbornici in senatu. Pavšič in Bandelj v pismu opozarjata, da obstaja resna nevarnost, da ne bo sprejeta primerna zakonska rešitev.

"Sam zaščitni zakon ne daje velikih sistemskih zagotovil. Zato je veliko odvisno predvsem od politične volje zainteresiranih predstavnikov italijanskega parlamenta oziroma strankarskih vodstev," sta še zapisala predsednika obeh krovnih organizacij slovenske manjšine v Italiji.

Pismo sta Pavšič in Bandelj v vednost posredovala še premierju Miru Cerarju, ministru za zunanje zadeve Karlu Erjavcu, ministru za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazdu Žmavcu, slovenskemu veleposlaniku v Rimu Bogdanu Benku in generalni konzulki v Trstu Ingrid Sergaš.

STA


Najbolj brano