Kraški pust letos praznuje 50 let

Čez mesec dni bo na Opčinah že 50. Kraški pust, okroglo obletnico pa bodo posebej obeležili, poroča Primorski dnevnik.

Čez mesec dni bo  na  Opčinah že 50. Kraški pust. Foto: Petra Mezinec
Čez mesec dni bo na Opčinah že 50. Kraški pust. Foto: Petra Mezinec

OPČINE > Predsednik Kraškega pusta Igor Malalan, ki z Odborom Kraškega pusta sodeluje že več kot 30 let, je za Primorski dnevnik razkril, da bodo letos sprejeli največ 23 skupin oziroma vozov, saj bi bil pustni sprevod sicer predolg.

“V torek, 31. januarja, zapade rok za vpisovanje, ki tačas poteka po spletu - www.kraskipust.org; tistega večera se bomo srečali v Domu Brdina ob 20.30 in prisoten bo moral biti vsaj en predstavnik vpisanega voza oziroma skupine, ker bo to res zadnji trenutek, ko bodo lahko oddali vpisne pole oziroma vso dokumentacijo o opravljenih tehničnih pregledih vozov,” je za Primorski dnevnik povedal Malalan. Od lanskega leta mora namreč Odbor Kraškega pusta pripraviti tudi projekt o varnosti na terenu, ki vsebuje podatke o tem, koliko ljudi bo sodelovalo na povorki, kje so zasilni izhodi in drugo.

V sredo, 22. februarja ob 20.30 bodo v Prosvetnem domu premierno predvajali dokumentarni film o Kraškem pustu, ki ga je novinar Peter Verč posnel s snemalcem Aleksom Pričem v sodelovanju s slovenskim sedežem Rai v Trstu.

V teku je vpisovanje za defile pustnih mask, ki je že tradicionalno na petek zvečer v Prosvetnem domu. “Na defielju nočemo kupljenih mask, pač pa si želimo, da jo vsak pustar sam izdela. Letos bo prav zanimivo, ker bo tema pusta 50, se pravi leta Kraškega pusta,” je povedal Malalan za Primorski dnevnik. Prav tako bodo izmed vseh, ki so doslej kraljevali v pustnem obdobju, izžrebali tudi kraljevi par.

Spletno uredništvo


Najbolj brano